Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.03.26. vasárnap

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.03.26. vasárnap

agrarszektor.hu
Nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel, ami délelőtt a Dunántúlon, később keleten is megvastagszik, késő este már mindenütt borult lesz az ég - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2023.03.26.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2023.03.26.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2023.03.26.) napon.

2023.03.26. vasárnap: Nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel, ami délelőtt a Dunántúlon, később keleten is megvastagszik, késő este már mindenütt borult lesz az ég. Napközben néhol futó zápor előfordulhat, késő délutántól, kora estétől nyugat felől egyre inkább megnövekszik a csapadékhajlam, és estétől egyre többfelé várható csapadék. A déli, délnyugati szelet sokfelé kísérik élénk, néhol erős lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.
Késő este 7 és 12 fok között alakul a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A következő napon várható időjárás

2023.03.27 hétfő: Reggelig borult lesz az ég, majd nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, legkésőbb a Tiszántúlon. Hazánk nagy részén felhőátvonulások várhatók hosszabb-rövidebb napsütéssel. Az összefüggő csapadékzóna kelet felé húzódik, mögötte szórványosan alakulnak ki záporok. Néhol zivatar is előfordul, északkeleten, illetve a hegyekben pedig havas eső is lehet. Késő délutántól már csökken a csapadékhajlam. Az északnyugatira forduló szél sokfelé viharossá fokozódik. A minimum-hőmérséklet 2, 8, a maximum 7, 15 fok között alakul.

Friss híreink:

Így károsítanak meg rengeteg magyart: csúnyán ráfizethetsz, ha nem figyelsz

A legtöbb mezőgazdasággal foglalkozó szakember számára ismert fogalom a mezőgazdasági vadkár. De bármennyire is hihetetlen, nemcsak nekik, hanem az erdőgazdálkodóknak is egyaránt meg kell küzdenie ezzel a problémával. Hiába a tervszerű vadgazdálkodás, a vadállománybecslési jelentések és a különféle tervek készítése, illetve a megelőzésre tett erőfeszítések, a kár mindezek ellenére is jelentős. Ennek oka végtelenül egyszerű, a vad állománysűrűsége bizonyos vadfajok tekintetében növekvő tendenciát mutat, míg az életterük folyamatosan csökken. Hiszen - bizonyos szinten érthető okokból - a gazdálkodók bekerítik a növénykultúrákat, így magától értetődő, hogy onnan a vad kiszorul. Károsítását pedig az erdőben, vagy más nem védett területeken végzi.

Egyre több gazda lépi ezt meg Magyarországon: tudhatnak valamit?

Változik a világ, vele együtt változik a mezőgazdaság is. Ma már nem igazán beszélhetünk a sztereotípiákból megszokott gumicsizmás, vasvillás, szalmakalapos gazdákról. Az agrárium szereplőinek komoly szaktudással kell rendelkezniük és kétségtelenül az egyik leginnovatívabb ágazat lett. Ma már egyre kevésbé csodálkozunk, ha például drónokat látunk repkedni a földek felett vagy épp egy önjáró traktorral találkozunk. Az Agrárszektort most annak járt utána, hogy pontosan milyen szerepet tölthet be a digitalizáció a mezőgazdaságban, valamint, hogy kik jelenleg a fő „zászlóvivők” a szektorban a téma kapcsán.

Súlyos jóslat érkezett a szakértőktől: kiderült, mi vár a magyar gazdákra 2023-ban

Ha a termelők részéről kialakul egy olyan gyakorlat, hogy nem veszik meg előre a termeléshez szükséges nitrogén-műtrágyát, annak később a teljes inputanyag-ágazatra komoly hatása lehet - hangzott el a Portfolio Agrárium 2023 konferencián. Bár most még van elegendő műtrágya a következő szezonra, a megtorpanó kereslet a forgalmazás, ezzel együtt pedig az előállítás visszaesését is okozhatja. A szakemberek megvitatták, mi várható az európai zöld megállapodás, a Green Deal kapcsán, milyen lehetőségek rejlenek az új Közös Agrárpolitika agroökológiai programjában, valamint azt is, hogy milyen innovációk várhatók  a műtrágyák- és az inputanyagok terén.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Érik a lakhatási katasztrófa: erre rámehet az idős magyarok háza, lakása is

10-ből 4 idősödő magyar olyan háztartásban él, amelynek mérete meghaladja az ember alapvető igényeit. Sok esetben azonban nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy az igényeikhez mérten túl nagy ingatlant fenn is tartsák: minden harmadik 65 év feletti magyar, akinek a havi járandósága a medián jövedelem 60%-át nem haladja meg, a szükségleteit meghaladó méretű ingatlanban él. Így alakul ki az az ellentmondás, hogy a magyar idősek gyakran szűkösen élnek, miközben az ingatlanuk - aminek a fenntartása túl nagy kiadást is jelent nekik - egy vagyont ér. Mutatjuk, mennyit nyerhetnének az idős magyarok egy lakáscserével, ami az anyagi gondjaikat is egy csapásra megoldhatná.

Párszáz fős faluba menekült haza Londonból a fiatal magyar pár: csodát varázsoltak

Az Angliából hazatelepült házaspár egy alig 250 fős kis bükkaljai falucskában, Borsodgeszten valósította meg az álmát, és hozták létre a különleges mindössze 5 szobás Villa Viridist. Nem szeretik magukat „falusi turizmusként” definiálni, a hangsúlyt inkább a minőségi természetközeli vendéglátásra teszik. Az infláció és az energiaválság azonban őket sem kerülte el, de most arról is meséltek a HelloVidéknek, hogyan élték túl ezt a nehéz időszakot, milyen újkeletű problémákkal kell szembenézniük - Magyar Csillával és párjával beszélgettünk.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?