Hatalmas fordulat a tőzsdén: így változott a búza ára a háború hatására

Hatalmas fordulat a tőzsdén: így változott a búza ára a háború hatására

MTI
A búza tőzsdei ára 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb szintre esett, mivel enyhültek az ellátással kapcsolatos rövid távú aggodalmak.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A chicagói árutőzsdén (CBOT) a búza legnagyobb forgalmú határidős jegyzése 7,05 dollárra, közel 17 havi mélypontra esett egy véka (36,35 liter) ára, ami tonnánként már csak 259 dollárt jelent. Február eleje óta mintegy 7%-kal gyengült a jegyzés, ami november óta a legnagyobb áresés. Mint ismeretes, február elején még mintegy 265-276 dollár/tonna között mozgott a búza márciusi jegyzése, a hónap közepén pedig 275-289 dollár/tonna között alakult a megfigyelt tőzsdenapokon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az árcsökkenést erősítette, hogy eleredt az eső azokon a fontos amerikai búzatermő vidékeken is, ahol eddig komoly csapadékhiány volt. Ezen kívül Oroszország rekordmennyiségű búzát tervez exportálni a folyó mezőgazdasági év második felében, míg Ukrajna arra törekszik, hogy további egy évvel meghosszabbítsa az ENSZ, Ukrajna, Oroszország, és Törökország által aláírt fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?