Aggasztó dolog derült ki a talajokról: súlyos gondok jöhetnek a mezőgazdaságban

Aggasztó dolog derült ki a talajokról: súlyos gondok jöhetnek a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
A szárazság miatt Európa már alig rendelkezik talajvízzel, a folyamat pedig minden nyáron csak egyre súlyosbodik a Geophysical Research Letters folyóiratban megjelent új tanulmány szerint. Mint írják, a kontinensünk a vízi katasztrófa küszöbén áll, mivel a talajvízkészletek kiapadnak, ami a mezőgazdaság és az energiaszektor nehézségeihez vezet. Hangsúlyozzák, a 2022 nyarán megtapasztalt szárazság figyelmeztető jel volt, nem az első, de nem is az utolsó.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Már 2018 és 2019 nyarán is súlyos vízhiány volt Közép-Európában. Azóta a mérések szerint nem történt komoly talajvízszint-emelkedés. A súlyos aszály hatása, hogy károsodnak a természetes élőhelyek, döcög a mezőgazdasági termelés, és jelentős az energiahiány - írja az Independent-re hivatkozva az Index.

A francia atomerőművekben nincs elég hűtővíz, a villamos energia termelése akadozik, és a vízerőművek is komoly gondokkal küzdenek. Egy új tanulmány szerzői alig 490 kilométeres magasságban keringő műholdakkal és gravimetriával figyelték a felszín alatti vízkészleteket, és rögzítették az elmúlt évek változásait. A műholdak körülbelül 30 000 kilométer/óra sebességgel száguldanak a Föld körül, és naponta 15-ször kerülik meg a bolygót. Már egy hónap elteltével le tudják fedni a Föld teljes felületét, vagyis minden hónapban elkészíthetik a Föld gravitációs térképét.

Öt másodpercenként tartunk távolságmérést, így havonta körülbelül félmillió mérést végzünk. Ebből határozzuk meg a gravitációs tértérképeket

- közölte Dr. Torsten Mayer-Gürr, a Grazi Műszaki Egyetem professzora és a tanulmány szerzője. A térképek alapján Európa vízügyi helyzete mára nagyon bizonytalanná vált. Ahogy Dr. Mayer-Gürr megfogalmazta, sokkolóan súlyos a helyzet:

néhány évvel ezelőtt eszembe sem jutott volna, hogy vízproblémával kell szembesülnünk itt, Európában, különösen Németországban vagy Ausztriában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58