Itt vannak a friss számok: ennyibe kerül most a búza és a kukorica itthon

Itt vannak a friss számok: ennyibe kerül most a búza és a kukorica itthon

agrarszektor.hu
Magyarországon, az egy évvel korábbihoz képest 52 százalékkal magasabb, átlagosan 139,3 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával október harmadik hetében. A takarmánybúzát 2021 azonos időszakához képest 56 százalékkal magasabb, 136,6 ezer forintos tonnánkénti áron, míg a takarmánykukoricát 45 százalékkal többért, tonnánként 130,1 ezer forintért adták október harmadik hetében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Búza

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) októberi előrevetítésében 792 millió tonnára jelzi a 2022/2023. gazdasági évben várható globális búzatermést - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. A várható felhasználás 784 millió tonnára tehető, így 286 millió tonna búza maradhat a tárolókban a szezon végén. A Tallage szakértői októberi jelentésükben a szeptemberihez képest felfelé, 125,6 millió tonnára (+1,4 millió tonna) módosították az Európai Unió idei búzatermését. Ez a kibocsátás az egy évvel korábbinál továbbra is alacsonyabb (-3 százalék), de az elmúlt öt év átlagát meghaladja. A búza minősége uniós szinten jónak mondható. A fehérjetartalom Németországban, Franciaországban, a skandináv országokban és Finnországban viszonylag alacsony, de az egyéb minőségi kritériumok - különösen a hektolitersúly - meglehetősen jók. Összességében idén a malmi búza aránya 68 százalék, ami magasabb, mint egy évvel korábban. Október közepéig kedvezett az időjárás a 2023-ban termést adó őszi búza vetésének, azonban a vetési szándékot több tényező (például az inputanyagok és az energia árának emelkedése) is befolyásolja ebben a szezonban. Az első becslések szerint az ideitől kissé elmaradó területet, 21,6 millió hektárt foglalhat el a növény a következő szezonban (Tallage). Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint - a vetési szándékok alapján - 12 százalékkal nagyobb területen vethetnek búzát a gazdák.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 139,3 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával október harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 52 százalékkal haladta meg. A takarmánybúza 136,6 ezer forint/tonnáért (+56 százalék) forgott ugyanekkor. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza 2023. márciusi tőzsdei elszámolóára 144 ezer forint/tonna volt október 17. és 28. között. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza decemberi jegyzése 305-316 dollár/tonna között alakult a megfigyelt tőzsdenapokon. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény decemberi jegyzése 334-346 euró/tonna tartományban ingadozott.

Kukorica

Az IGC októberi projekciója szerint 1166 millió tonna lehet a világ 2022/2023. gazdasági évi kukoricatermése. A felhasználást 1188 millió tonnára jelzik, a termény zárókészlete pedig 258 millió tonnára tehető. A Tallage tájékoztatása szerint a nyugat-európai tagországokban jól haladt, a délkelet-európai tagországokban pedig végéhez közelített a kukorica betakarítása október végén. Az október eleji száraz időjárás lehetővé tette a munkák előrehaladását. A terméseredmények Magyarországon, Franciaországban, Romániában, Horvátországban és Bulgáriában is meglehetősen alacsonyak, ezért az egy hónappal korábbihoz képest 2,6 millió tonnával 50,4 millió tonnára csökkentették a Tallage szakértői az Európai Unió várható kukoricatermését. Ez a kibocsátás az egy évvel korábbitól 28 százalékkal marad el. Magyarországon a kukorica esetében jelentős terméskiesést okozott a nyári aszályos időjárás. Az AM tájékoztatása szerint a terület 56 százalékáról 3,1 tonna/hektáros termésátlag mellett 1,6 millió tonna kukoricát arattak a gazdák október 18-ig.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 130,1 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica október harmadik hetében, ami az egy évvel korábbit 45 százalékkal múlta felül. A BÉT-en az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica novemberi jegyzése 5000 forinttal 138 ezer forint/tonnára csökkent október 17. és 28. között. A termény decemberi és 2023. márciusi kurzusa változatlanul 144 ezer és 145 ezer forint/tonna volt ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén 267-270 dollár/tonna között alakult a kukorica decemberi jegyzése a megfigyelt időszakban. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén a termény novemberi tőzsdei elszámolóára 326-337 euró/tonna tartományban mozgott

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?