Búcsúzhatunk ettől a magyar zöldségtől? Eltűnhet sokak nagy kedvence?

Búcsúzhatunk ettől a magyar zöldségtől? Eltűnhet sokak nagy kedvence?

A fejes káposzta az egyik legsokoldalúbb zöldségféle, hiszen ehetjük édesen, sósan, savanyítva, minden az ízlésünkön múlik. Jó felhasználhatóságán kívül az ára is csábító lehetett, hiszen - egészen idáig - az olcsóbb alapanyagok közé tartozott, arról nem is beszélve, hogy az ikonikus töltött káposzta sokak kedvenc ételének számít. Az áremelkedések azonban ezt a zöldséget sem kerülték el, de ennek ellenére még mindig megfizethetőnek számít. Hogy milyen árakkal kell szembenéznünk a káposzta esetében és milyen nehézségeket kell legyőzniük a termelőknek, az az alábbi cikkünkből kiderül.  

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az EU-ban a meghatározó élelmiszerek közé tartozik a káposzta, amit jól alátámaszt az, hogy évente átlagosan 3,6-3,7 millió tonna káposztát takarítanak be. Ugyanakkor a számok a káposzta esetében sem alakultak a legjobban - írja az AKI. A KSH adataiból kiderült, hogy Magyarországon fejes káposztából az elmúlt évtized legkisebb mennyisége, 37,2 ezer tonna termett 2021-ben. Hazánk fejes- és vöröskáposzta-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2021-ben, a beszállított mennyiség 6,92 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 2,24 ezer tonna került. Az idei év első fél évében az import 38 százalékkal 2,91 ezer tonnára csökkent az elmúlt év azonos időszakához képest. A behozatal is vegyes számokat mutat, így alakult az alábbi országokban:

  • Németországból 31 százalékkal 1,79 ezer tonnára,
  • Hollandiából 40 százalékkal 431,8 tonnára,
  • Spanyolországból 75 százalékkal 152,7 tonnára csökkent,
  • ugyanakkor Lengyelországból 9 százalékkal 352,1 tonnára nőtt a behozatal.
  • Az export 1 százalékkal mérséklődött, 1,97 ezer tonnát tett ki, ennek jelentős hányada a skandináv államokba (Finnország, Norvégia, Svédország) irányult.
EZ IS ÉRDEKELHET

A káposztát sem kerülte el a drágulás

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 12. héten került a piacra a primőr, fehér fejes káposzta a tavalyinál 58 százalékkal magasabb áron. Ez 650 forint/kilogrammos kezdőárat jelentett, ami az akkor még kapható 2021. évi betakarítású termék áránál (130 forint/kilogramm) lényegesen magasabbnak bizonyult. A primőr, fehér fejes káposzta ára 7 százalékkal 284 forint/kilogrammra emelkedett a 16-24. héten az egy évvel korábbihoz képest. A drágulás itt még nem állt meg, a primőr kifutása után a szabadföldi, fehér fejes káposzta ára 44 százalékkal 258 forintra nőtt kilogrammonként a 26-37. héten az előző év azonos periódusához viszonyítva.

A primőr, vörös káposzta az előző évhez képest két héttel később, a 22. héten jelent meg a kínálatban, a piacra lépési ára pedig 400 forint/kilogramm volt, és akkor belföldi tárolási termék már nem volt jelen a kínálatban. A primőr, vörös káposzta ára 4 százalékkal 380 forint/kilogrammra emelkedett a 22-24. héten az egy évvel korábbihoz képest. A primőr kifutása után a szabadföldi vörös káposzta ára 19 százalékkal 254 forintra nőtt kilogrammonként a 26-37. héten az előző év azonos periódusához mérten.

EZ IS ÉRDEKELHET

A káposztatermelés sem leányálom

Tavaly lapunknak egy ócsai termelő elmondta, hogy ha valaki nem tudja öntözni a területét, akkor nem fog tudni érvényesülni. A gazda már akkor kiemelte, nagyon magasak a rezsiárak és sokszor váratlanok az emelések is. Az árakat a termelők nem mindig tudták feltolni - és ekkor még híre-hamva nem volt a háborúnak és az extrém aszálynak.

Ennyit kell fizetnünk, ha káposztát szeretnénk enni

A káposzta mindig is az elérhetőbb, megfizethetőbb zöldségek közé tartozott, ráadásul sokféleképpen is felhasználható a konyhában. Mostanra azonban elmúltak azok az idők, mikor „fillérekért” juthatunk hozzá a káposztához. Egy kilogramm 450 és 500 forint között mozog, de 540 forintért is találhatunk. Ha pedig savanyú káposztát szeretnénk majszolgatni, akkor kilójáért 600 és 100 0 forint között kell fizetnünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?