Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a magyar barackot a piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a magyar barackot a piacokon

agrarszektor.hu
Várhatóan emelkedni fog az őszibarack és a nektarin termésmennyisége az Európai Unióban: a négy legnagyobb termelő tagállamnál ugyanis mintegy 15%-os termésnövekedést várnak a szakemberek. Ez azonban még mindig jelentősen el fog maradni az elmúlt öt év átlagától. Magyarországon idén szerencsés éve volt a barackféléknek: a tavaszi fagyok nem okoztak jelentős károkat az ültetvényekben, így átlagos termésre lehet számítani mind az őszibarack, mind a nektarin, de még a kajszibarack viszonylatában is, ami pedig az árakban is megmutatkozott. A hazai őszibarack és a kajszi termelői ára csökkent az elmúlt hetekben a tavalyi év azonos időszakához képest, az import gyümölcsében viszont jelentős növekedés volt megfigyelhető.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Unió négy vezető őszibarack- és nektarintermelő tagországának (Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország) termése várhatóan 15%-kal 2,26 millió tonnára fog emelkedni 2022-ben az egy évvel korábbihoz képest, ám ez még így is 19%-kal fog elmaradni az elmúlt öt év átlagától. A nektarin termése 18%-kal, összesen 1,09 millió tonnára, az őszibaracké 20%-kal, mintegy 990,8 ezer tonnára nőhet, a lapos baracké pedig körülbelül 19%-kal 184,6 ezer tonnára csökkenhet - írta meg az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) az Europêch' adatai alapján. Az elemzés szerint az ipari őszibarack termése 2022-ben 7%-kal lehet kevesebb (606,4 ezer tonna). Az EU legnagyobb őszibarack- és nektarintermelője Olaszország, ahol - a jelentős fagykárral sújtott 2021. évet követően - a friss fogyasztásra termelt mennyiség 43%-kal, összesen 1 millió tonnára nőhet 2022-ben, ebből várhatóan 536,7 ezer tonna lesz a nektarin, és 469,1 ezer tonna az őszibarack. Az ipari felhasználású őszibarack mennyisége 74,7 ezer tonnára tehető, ami 23%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Spanyolország még a jelentősebb fagykárok ellenére is a második helyen áll e két gyümölcs termesztésében. Az országban az őszibarack és a nektarin termése a tavalyihoz viszonyítva 25%-kal csökkenhet, 714,9 ezer tonnára, ami 41%-kal múlja alul az előző öt év átlagát. A termésből 323 ezer tonna lenne a nektarin, valamint 207,2 ezer tonna az őszibarack. Spanyolország meghatározó termelője az unióban az egyre divatosabb lapos vagy pogácsabaracknak, amelynek betakarított mennyisége azonban 19%-kal lehet kevesebb (184,6 ezer tonna) az idén, mint egy évvel korábban. Az ipari felhasználású őszibarack termését 181,9 ezer tonnára várják a szakértők, ami 47%-os visszaesést jelent idén.

Görögországban az ipari célú őszibarack termelése a várakozások szerint idén 346 ezer tonnára nőhet. Ez 38%-os növekedés lenne a terméskieséses 2021. év után, ugyanakkor ez a termésmennyiség még mindig 12%-kal lenne kevesebb az előző öt év átlagánál. Emellett 209 ezer tonna őszibarack és 144,3 ezer tonna nektarin betakarítását becsülték a szakértők.

Franciaországban a mezőgazdasági minisztérium augusztusi jelentésében 231,4 ezer tonna őszibaracktermést (beleértve a nektarint és az ipari barackot is) jelzett 2022-re. Ez a mennyiség 2021-es évinél 41%-kal, míg a 2017-2021-es évek átlagánál pedig 17%-kal lehet több.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az őszibarack termése az elmúlt öt évben 10 és 37 ezer tonna/év között alakult, őszibarackot 3,8 ezer hektáron termesztenek az országban. Az utóbbi két évben a tavaszi fagyok miatt jelentős terméskiesések voltak, a szakértők szerint idén a fagy nem okozott károkat, a termés meghaladhatja az egy évvel korábbit.

Magyarország őszibarack- és nektarin-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2021-ban: a KSH adatai szerint a behozatal 10,4 ezer tonna, a kivitel 307,9 tonna volt. Az idei év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest 32%-kal kevesebb (336 tonna) nektarin és 13%-kal kevesebb (310 tonna) őszibarack érkezett az országba.

Az AKI Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon az őszibarack termelői ára 8%-kal (692 forint/kilogramm) volt alacsonyabb 2022 25-33. hetében, mint egy évvel korábban. Az importból származó őszibarack nagykereskedelmi ára (1277 forint/kilogramm) 27%-kal volt magasabb 2021 17-33. hetében az előző év azonos időszakához képest. A kajszi ára a Budapesti Nagybani Piacon a 33. héten 725 forint/kilogramm volt, ami mintegy 3,3%-kal volt alacsonyabb 2022-ben, mint egy évvel korábban.

Ami az idei kajszitermést illeti, az elmúlt két év gyenge termésátlagához képest a 2022-es év rendkívül kedvezően alakult a magyar kajszi számára. Mivel idén a tavaszi fagyok nem pusztították el a rügyeket és a virágokat, így a szakértők szerint idén 26 ezer tonnás kajszitermés várható Magyarországon. Augusztus elejére a kajszi szedése a termőterület mintegy 83%-án be is fejeződött már, az országos termésátlag 5,7 tonna volt hektáronként.

A barackfélék jövője azonban erősen kérdéses hazánkban. Ahogy azt Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint ugyanis az elmúlt években az élőmunka-igényes, és/vagy az időjárási károk (különösen a tavaszi fagyok) szempontjából kockázatos fajok - így a kajszi, a cseresznye, az őszibarack, és a szamóca - esetében a telepítési kedv erőteljesen megtorpant. A szakember korábban figyelmeztetett, hogy ha az elmúlt évekre jellemző termésveszteségek idén, esetleg jövőre is megismétlődnek, akkor nagyon sokan fel fognak hagyni az őszibarack és a kajszi termesztésével, mert 3-4 éves totális terméskiesését nem lehet túlélni.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?