Merész ötlettel álltak elő a kínaiak: ez lehet a megoldás az aszály ellen a földeken

Merész ötlettel álltak elő a kínaiak: ez lehet a megoldás az aszály ellen a földeken

agrarszektor.hu
Jodid tartalmú lövedékkel kezdik el bombázni az esőfelhőket a kínai Hubej tartományban azért, hogy csapadékot nyerjenek ki, és a részben kiszáradt Jangce folyót feltöltsék. A térségben a termények 400 ezer hektáron szenvedtek kárt az aszály miatt, ráadásul Kínában az állatállományok egy részét is kénytelenek voltak áttelepíteni más területekre a szárazság miatt. 

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Több helyen is foglalkoznak időjárás-módosító folyamatokkal a Jangce folyó körzetében, az aszály miatt ugyanis szinte kiszáradt, mindez pedig nagyon rosszul érinti a medence lakosságát, az állatállomány ivóvízellátásának biztonságát, valamint a termés növekedését - írja a CNN-re hivatkozva az Infostart. Hubej tartomány a napokban jelentette be, hogy jodid tartalmú lövedékkel kezdi el bombázni az esőfelhőket, hogy csapadékot nyerjenek ki. A cigaretta nagyságú rudakat azért lövik a felhőbe, hogy azokban jégkristályok alakuljanak ki. A felhő nedvességtartalma nehezebbé válik és nagyobb valószínűséggel szabadul fel így. A módszert egyébként már nagyon régóta alkalmazzák Kínában, az egyik legtapasztaltabbnak számít a területen. 

Legalább 4,2 millió embert érintenek az aszályos körülmények Hubej tartományban, 150 ezren nehezen jutnak ivóvízhez, a termények pedig 400 ezer hektáron szenvedtek kárt a szárazság miatt. Kínában a szárazság miatt az állatállományok egy részét már kénytelenek voltak áttelepíteni más területekre: a Három-szurdok gáton, Kína legnagyobb vízenergia-projektjén 500 millió köbméter vizet engednek át ezért tíz nap alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?