Ezt sokan nem tudják: így változnak a zöldítési szabályok 2022-ben

Ezt sokan nem tudják: így változnak a zöldítési szabályok 2022-ben

agrarszektor.hu
A 2022. gazdálkodási évben a korábbi szabályokkal ellentétben lehetőség nyílik a parlagon hagyott terület EFA elem megjelölésére minden élelmiszer- és takarmánytermesztési céllal művelt tábla vonatkozásában is. A Magyar Államkincstár (MÁK) tájékoztatót tett közzé az idén alkalmazható Zöldítési lehetőségekről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A MÁK közleménye kitér arra, hogy 2022. gazdálkodási évben a korábbi szabályokkal ellentétben lehetőség nyílik parlagon hagyott terület EFA elem megjelölésére minden élelmiszer- és takarmánytermesztési céllal művelt tábla vonatkozásában is. E termesztési tilalom eltörlése azt jelenti például, hogy az ideiglenes gyeppel borított területeket az idei évben annak ellenére is el lehet számolni parlag EFA elemként, ha azt a gazdálkodó kaszálással vagy legeltetéssel hasznosítja - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A bejelentés során a valós hasznosítást kell rögzíteni, de meg kell jelölni EFA parlag területként kívánják elszámolni 1-es súlyozási tényezővel. Parlag EFA elem bejelentése esetén sem a táblán elhelyezkedő EFA elemek (kunhalom, fa és bokorcsoport, kistó stb.), sem pedig ökológiai jelentőségű másodvetés bejelentésére nincs lehetőség. 2022-ben a fentieken kívül a parlag EFA elemek esetében eltörlésre kerül a növényvédőszer használati tilalom.

Parlag területekre vonatkozó szabályozás - diverzifikációs kötelezettség

A 2022. gazdálkodási évben benyújtott egységes kérelemben lehetőség nyílik arra, hogy a szántóföldi növénnyel bevetett területek parlagként kerülnek beszámításra a diverzifikációba még abban az esetben is, ha a gazdálkodó az adott tábla hasznosításaként nem a pihentetett területet (parlag=PIH01-et) jelöli meg.

A tájékoztató kitér továbbá a Parlag területekhez kapcsolódó mentesülési feltételekre is, azonban e mentességre csak indokolt esetben törekedjünk. A teljes tájékoztató az alábbi linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02