Zöldség fillérekből: így juthatsz hozzá a magyar földek aranyához olcsón

Zöldség fillérekből: így juthatsz hozzá a magyar földek aranyához olcsón

agrarszektor.hu
Vannak olyan országok, ahonnan nem hiányozhat a spárga az asztalról, Magyarországon azonban egyelőre még nincsen ekkora hagyománya a spárgafogyasztásnak. Ennek több oka is lehet, de az biztos, hogy az ára nem igazán kedvez a pénztárcáknak. Viszont, ha nem szeretnénk lemondani erről a szuper zöldségről, akkor otthon, a kertünkben is termeszthetjük. Így az ára már nem fog bosszúságokat okozni és egy kicsit még ki is kapcsolódhatunk kertészkedés közben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A spárga egy meglehetősen igényes növény, de ha megfelelő körülmények között neveljük és gondozzuk, akkor az egyik legkönnyebben termeszthető zöldségek közé fog tartozni. Ez pedig azért is fontos, mert az otthoni termesztéssel nemcsak jól szórakozunk, hanem sokat is spórolhatunk, hiszen a spárga ára az egekbe szökött az elmúlt időben: a hazai spárga kilogrammonként a 15. héten elérte 2600-2700 forintos termelői árat A fehér spárgát (1943 forint/kilogramm) és a zöld spárgát (1986 forint/kilogramm) egyaránt 18%-kal magasabb áron kínálták a 16-18. hetében az előző év azonos időszakához képest - derült ki az AKI PÁIR adataiból.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mivel egy roppant sokoldalú, ízletes zöldség, sokan előszeretettel fogyasztják, ám ennek ellenére az itthon termelt mennyiség jelentős része, mintegy 60-90%-a exportra, döntően Németországba kerül. Abba azonban már kevesebben gondolnak bele, hogy ezt a nagyszerű zöldséget bizony otthon, a kertünkben is termeszthetjük, és még csak profinak sem kell lennünk hozzá. 

Érdemes gyöktörzseket beszerezni

A spárgát nehezebb magról előnevelni, ezért ajánlott, hogy 1 éves spárga gyötörzseket szerezzünk be, amik lényegében a növény gyökerei. Ezeket egy földmélyedésbe kell ültetni széttárt gyökerekkel, majd a mélyedést a növény fejlődésével fokozatosan fel kell tölteni - kialakíthatunk körülötte egy kiemelt ágyást vagy bakhátat is. A magról nevelt spárga sajnos 3 évig várathat magára, amíg szüretelni lehet, azonban ez a legolcsóbb módja a termesztésnek, ám ma már itthon is be lehet szerezni spárgatermesztőktől előnevelt növényt, így meggyorsíthatjuk a folyamatot. Az első 3 évben tehát felkészítjük a növényt a megfelelő érettségre a begyűjtéshez. Az ápolási munkákra viszont ezalatt az idő alatt is komoly hangsúlyt kell fektetni: gyomirtás, 5-6 alkalommal locsolás, N (nitrogén) fejtrágyázás, védekezés a kártevők és a kórókozók ellen - mint például a spárgarozsda, spárgalégy és spárgabogár. Egy négytagú családra vetítve nagyjából 10 tő spárga fedezi az éves mennyiséget, vagy két zacskó spárgamag.

A kert napos oldala

Fontos a jó helyválasztás, mivel a spárga akár 10-15 évig egy helyen nevelhető. Válasszunk termékeny, jó vízelvezetésű homokos talajt és napos helyet. A lehető legjobb, ha a talaj pH-értéke 6,5-6,7 között van. A spárga tápanyagigényes zöldség, ezért a talaj felszínét szükséges rendszeresen jó minőségű humusszal, komposzttal vagy műtrágyával feltölteni. A gyomok féken tartása, valamint a nedvesség megtartása érdekében válasszunk természetes védekezési módot, például talajtakarót szalmából.

A magokat tavasszal védett helyre ültessük el egy 5 centiméteres cserépbe kettesével, majd amikor a hajtások elérik a 3-4 ujjnyi nagyságot, akkor ültessük át őket egy nagyjából 10-15 centiméteres cserépbe - ebben a cserépben védett helyen nevelhetjük és gondozhatjuk a spárgát, mert csak a következő évben érdemes kiültetni a szabadba. A jó vízáteresztő képességű, laza virágföld is elengedhetetlen, hogy a növény gyökere is jól tudjon fejlődni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mivel érdemes együtt elültetni?

Több növény is van, amelyek társaságban jól érzi magát. Érdemes külön ültetni más zöldségektől, de ha például nincsen elég hely a kertünkben, hogy külön területet tegyünk szabaddá a spárgánk számára, akkor az alábbi növények mellett "biztonságban" lehet: paradicsom, bazsalikom, körömvirág vagy petrezselyem.

Zöld és fehér spárga

A halványított spárga esetében bakhátat is létrehozhatunk minden évben, akkor ott nagyobb sortávolságot - nagyjából 140 centiméteres - alkalmazzunk, míg zöldspárga neveléséhez elég a 120 centiméteres sortáv is. Ősszel telepítsük végleges helyére a spárgát, egymástól kb. 30 centiméteres távolságra. 

A megfelelő ápolás fontossága 

Kora tavasszal kezdődnek a feladatok a termő spárgával kapcsolatban, mivel már 4-7 °C-os talajhőmérsékleten is növekedésnek indulnak, ezért a tavaszi mechanikai talajművelést és a bakhátkészítést ezt megelőzően el kell végezni. Ha végeztünk a betakarírással, akkor húzzuk szét a bakhátat, hogy növényünk erőt gyűjthessen a következő szezonra. A tápanyag-utánpótlásról azonban semmiképpen se feledkezzünk meg: a termő spárgát minden harmadik évben szerves trágyázni szükséges. A spárga a szedés időszakában és az azt követő vegetációs időszakban is rendszeres öntözést kíván: 400 mm vizet fogyaszt a tenyészidőszak alatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A begyűjtés

A spárga beszedése igen sok kézimunkát igénylő munka. A betakarítás egy átlagos évjáratban április 1-től június 1-ig tart. Ebben az időszakban többnyire naponta kétszer kell a spárgát szedni. A zöldspárga szedése kezdődik korábban, a fehér spárgánál pedig azokat a sípokat szedjük le, amelyek a bakhát tetejét elérték. A bakhátak megbontása és visszaigazítása azonban megintcsak nagy munkát igényel. Arra pedig törekedni kell, hogy a sípokat tőből törjük ki, mert a visszamaradt csonk miatt az egész tő berohadhat. Ha ezekre odafigyelünk, akkor nem túl gyorsan ugyan, de sokkal olcsóbban friss, egészséges és finom spárgához juthatunk. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03