Ijesztő hírek érkeztek: veszélyes vírusok pusztítanak a magyar földeken

Ijesztő hírek érkeztek: veszélyes vírusok pusztítanak a magyar földeken

agrarszektor.hu
Alaposan lelassítja a szántóföldi növények fejlődését a tartós szárazság, nagyon nagy szükség lenne a földeken egy komolyabb esőre. Emellett egyre aggasztóbb méreteket öltenek a gabonavírusok okozta kártételek, noha a csapadékmentes idő ezek terjedését is nagyban lelassította. A következő időszakban a rovarkártevők aktivitásának erősödése várható, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi jelentésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt napok időjárását és növény egészségügyi helyzetét alapvetően a tartós szárazság határozta meg. Jelentősebb mennyiségű csapadék utoljára csak március elején esett, azóta a felső talajrétegek vízkészlete minimálisra csökkent, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Húsvét hétfőjén gócosan esett ugyan néhány milliméter csapadék, de ez nem jelentős tényező a növények szempontjából, hiszen a napi párolgás ennél jóval több lenne, ha lenne miből. A kalászos gabonák szemmel láthatóan kiheverték a fagyok okozta levéltörést és elhalást, de a fejlődésük alaposan lelassult. Őszi árpánál már vizsgálhatók a kalászkezdemények, a búza is a szárba indulás kezdetén van, tehát egy alapos áztató eső jól jönne a növények számára. Az őszi káposztarepce is megállt a szárnövekedésben, mintha várná a bőségesebb csapadék ellátottságot.

Egyre több riasztó fotó érkezik a gabonavírusok okozta kártételekről, ami felhívja a figyelmet a jelenlegi levéltetű elleni növényvédelmi technológia, főként az őszi védelem hiányosságaira. A jelenlegi szárazság a kórokozók számára sem kedvező. A gabonalisztharmat és a szeptóriás fertőzés terjedése a korábbi intenzív terjedés után megállt, hiába a magasabb hőmérséklet, de hiányzik a párás idő a kórokozók számára. A sárgarozsda fertőzés szintje és veszélye a hőmérséklet emelkedésével a minimálisra csökkent. Ugyanez mondható el az árpát károsító rinhospóriumos- és hálózatos levélfoltosságról, viszont az árpa törperozsda fertőzése általánosnak tekinthető, még akkor is, ha mértéke messze van a járványveszélyes helyzettől. A melegebb időben vetésfehérítő bogárból erős a betelepedés, táblaszéleken 10 hálócsapással 15-20 bogarat is lehet fogni, ami meghaladja a veszélyes szintet. A fogott bogarak száma növényfajonként és táblánként erősen változó, tehát táblaszinten kell dönteni a védekezés szükségességéről, mielőtt megkezdődne a bogarak szétszéledése és a peterakás a tábla belsejében is. Érdekesség, hogy a táplálékválasztás során a kártevő a búzát jobban kedveli, mint az őszi árpát, most viszont nem válogat, egyforma mértékű levélkártétel tapasztalható. Érdemes rendszeresen szemlézni a tavaszi árpát és a zab vetéseket is, mert fejletlenségük miatt sokkal érzékenyebbek a kártételre.

Az őszi káposztarepce állományoknak mostanra sokkal nagyobbnak kellene lennie, de ehhez megkívánnák a bőséges esőt. A vetések zöme közvetlenül a virágzás előtt áll, némelyik táblán már bevirágzottak a növények. A hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan megnőtt a repcefénybogarak egyedsűrűsége is, napsütötte órákban 10 hálócsapással akár 20-30 bogarat is lehet fogni. A vontatott virágzás miatt sok a bogár rágta bimbó, ami le fog hullani a növényről. Most a gyors virágzás sokat segítene a kártétel mérséklésében. A bundásbogarak már inkább a virágzó gyümölcsösökben találhatók, illetve a virágzó gyermekláncfüveken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02