Most kell észnél lenni: sokat bukhat az a gazda, aki ezekre nem figyel oda

Most kell észnél lenni: sokat bukhat az a gazda, aki ezekre nem figyel oda

agrarszektor.hu
Van olyan gazdálkodó, aki a folyamatos növényi gyökerek jelenléte – fő- és melléktermék gyökerei – nélkül már el sem tudja képzelni gazdálkodását, hiszen megtapasztalja mindezek tápanyag- és vízmegtartásra, talajszerkezetre adott pozitív hatásait (többek között pl. a vonóerőigény csökkenést). Persze van olyan gazdálkodó is, aki tart ettől, vagy nem akarja alkalmazni a másodvetésű növényeket. Tehát most mindezek kifejtésére nem kerül sor, hanem sokkal inkább arra, hogy a jelenleg zajló Egységes kérelem (EK) kapcsán mi minden szabály teljesíthető egy másodvetés betervezésével, ügyelve a másodvetés összetételére, a vetés, illetve talajba dolgozás időpontjaira.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az EK rendelet szerint a másodvetés a tárgyévre az egységes kérelemben bejelentett főnövény betakarítása után a következő év első főnövényének vetéséig betakarított vagy zöldtrágya-növényként talajba forgatott vagy bedolgozott növénykultúra, ahol a vetést megelőző talajmunkákra az agronómiailag indokolt idő figyelembevételével végzik el. A másodvetésnek a megelőző főnövénytől - keverékek esetében minden komponens vonatkozásában - különböző növénycsaládhoz kell tartoznia - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A talajerózió elleni védekezés egyik elvárt formáját a „Minimális talajborításra vonatkozó előírások - HMKÁ 6. előírás” rögzíti. E szerint fenn kell tartani a minimális talajborítást a nyári és őszi betakarítású kultúrák lekerülése után vagy őszi kultúra - beleértve a legalább december 31-ig a területen tartott másodvetést - vetésével, vagy a tarló szeptember 30-ig történő megőrzésével. Itt tehát a másodvetést december 31-ig kell fenntartani, direkt összetétel nem rögzített. Arra azonban ügyelni kell, hogy a főnövény és a másodvetés vetése között 30 napnál több idő nem telhet el, vagy amennyiben eltelne, úgy legalább a vetés előtti 30 napig az első növény tarlóját fenn kell tartani, ahol csak sekély tarlóhántás végezhető (pl. középmély lazítás nem).

Mindez teljesíthető VPAKG zöldtrágyanövényekkel és a HMKÁ8 ökológiai másodvetéssel, is, ha azt nem 60 napig, hanem december 31-ig tartjuk fenn. Persze ezen esetekben figyelni kell az elvárt növényi összetételre is, valamint arra, hogy az ökológiai másodvetésnél növényvédőszer nem alkalmazható talajba dolgozásig. Természetesen a talajtakarást vállalhatjuk őszi kultúra vetésével, s közben beiktathatunk aratás után egy VPAKG zöldtrágyázást, vagy ökológiai másodvetést, amennyiben ezen kultúrákat a betakarítás és az őszi kultúra vetése előtt 60 napig fenn tudjuk tartani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Maradva a Feltételességnél az előbb is említett bármely másodvetés a Vetésváltás szabályai betartásával külön kultúrának számít a szántóterületeken (HMKÁ 7.). A HMKÁ 8. előírás alkalmazása - amikor is a szántóterület bizonyos százalékán (pl. 7 %-án) nem termelő területeket kell fenntartani. Az idén persze a parlagra derogáció van, így sokan bizonyára ezt az opciót választják. Azonban, ha mégsem, és a 7 %-os variációból 4 %-ot ökológiai másodvetéssel teljesítik, úgy - annak összetételére ügyelve - október 1-ig el kell vetni, s itt a növényvédőszer használat sem lehetséges talajba dolgozásig, melynek minimum 60 napig a területen kell lenni.

Ezen másodvetéssel teljesíthető a HMKÁ7 a vetésváltás megtörése, vagy amennyiben december 31-ig fenntartjuk, úgy a HMKÁ6 talajtakarás is. Ugyanakkor az Agro-ökológiai program „Terménydiverzifikáció” gyakorlatában is elszámolható, ha a tárgyév május 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakban hosszabb ideig van jelen, mint az EK beadási időszakban bejelentett növény (pl. árpa után). S amennyi eltérő keverékkel történik a vetés, úgy a másodvetés, annyiféle kultúraként vehető figyelembe a diverzifikáció kapcsán. Például lehet most a gazdaság egészében csak búza, de megfelelő másodvetéssel akár 4-5 féle növényt is teljesíthetünk.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fentieken túl az Agro-ökológiai program egyes gyakorlataival az átjárhatóság nem ilyen egyértelmű. Nézzük a választható 1. pontos talajtakarásos gyakorlatot, amikor is február 28-ig fenntartandó az őszi vetés, vagy a tarló, vagy a megfelelő összetételű másodvetés (itt azonban a betakarítás - vagy a tarlóállapot megszűntét követő 15 napon belül a vetést is el kell végezni). Ezen gyakorlat keretében - a Feltételességgel ellentétben - nem számolható el a nem termelő területként bejelentett ökológiai másodvetés az AKG keretében zöldtrágyaként vetett másodvetés. Mindez azonban a Feltételesség vetésváltási szabályainál, talajtakarási elvárásánál megfelelő, s bizonyos növénykultúrák fenntarthatóságával - az AÖP terménydiverzifikációban is érvényesíthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03