Poloskák lephetik el a magyar kerteket: itt a tuti módszer a kártevők ellen

Poloskák lephetik el a magyar kerteket: itt a tuti módszer a kártevők ellen

agrarszektor.hu
A poloskák kétségtelenül a nemkívánatos vendégek közé tartoznak, akár a kertünkről, akár az otthonunkról van szó. Beléptünk a tavaszba, ami a szebbnél szebb színekben úszó virágok, madárdal és meleg mellett azt is jelenti, hogy az említett „vendégek” is kezdenek előbújni. Ráadásul a tél is roppant enyhe volt, ami csak tovább tetézi a bajt, hiszen nem volt tartós hideg, ami el tudná pusztítani őket. Amint kezd hűvösebbé válni az idő, szinte elözönlik a lakásokat, házakat, hogy telelő rejtekhelyet keressenek maguknak. A legkisebb résen is bejutnak, így az ember gyakran csapatostul találkozhat velük a nyílászárók körül, vagy éppen a falakon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A poloskák elleni harc az év ezen időszakában már-már napi elfoglaltsággá válhat. Bizonyára sokakban él a kép, hogy a nyugodt pihenést, tévénézést vagy bármilyen más békés tevékenységet egy pillanat alatt meg tudnak zavarni, mi pedig fel-alá futkosva próbáljuk őket elkapni. Ezzel a jelenséggel pedig egyre gyakrabban találkozhatunk, hiszen sajnos már nem igazán vannak igazi telek Magyarországon sem. Márpedig legalább 2 hétig folyamatosan -10 fok alatti hőmérséklet kellene ahhoz, hogy a telelő állományok egy része elpusztuljon. Így hát fel kell készülnünk, hogy bizony fel kell vennünk azt a bizonyos kesztyűt ellenük, de ne aggódjunk! Mint (szinte) mindenre, erre is van megoldás!

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezt nem árt tudni

Először is, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a poloskák egyáltalán nem válogatósak az élelmet tekintve. Ugyanakkor az megállapítható, hogy a magas cukortartalmú, húsos terméseket kedvelik a legjobban - ez pedig megmagyarázza, hogy miért szeretik annyira például az almát és a lédús zöldségeket. Ha kertünkben ilyen növényeket is termesztünk, akkor jobb, ha felkészülünk arra, hogy nemcsak az otthonunkat lephetik majd el, hanem bizony a veteményest is. 

Alkalmazzunk csalinövényeket

A poloskák kint és bent egyaránt komoly fejtöréseket okozhat. Ha a kertünkben találkozunk velük, akkor érdemes lehet a zöld vándorpoloskák, a márványospoloskák, valamint ezek lárvái ellen is pár szál gabonával védekezni. A lényeg csak az, hogy a kert egész területén legyen pár szál gabona és időnként vessük újra, mert csak a tejes érésben lévő szemek vonzzák a poloskákat. A gabonát az év bármely szakában el lehet vetni, de az augusztusban vetett növényeknek már nem igazán lesz kalászuk. A mezőgazdaságban egyébként leginkább a széles hatásspektrumú növényvédő szereket vetik be ellenük. Specifikus védelem egyelőre nem létezik még a faj ellen, azonban több irányba is vannak már kutatások, hogy mivel is lehetne őket megfogni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ne nyúljunk rögtön bolti permetszerekhez

Az egyik leghatékonyabb praktikák egyike, ha házi permetezőszert használunk. Ami még ennél is jobb, hogy pillanatok alatt, fillérekből el tudjuk készíteni, az alábbi módon: engedjünk fél liter langyos vizet egy kézi permetezőbe és keverjünk bele egy teáskanál szódabikarbónát és fél kávéskanál ecetet. A permetezővel fújjuk körbe a nyílászárókat és a növényeket - így akár hetekig távol tudjuk tartani a nemkívánatos "büdösbogarakat".

Készítsünk fokhagymás permetet

Hatékony módszer, és az elkészítése is gyerekjáték: fél liter vízben keverjünk el 1 evőkanál fokhagymaport, vagy nyomjunk bele 3 gerezd nyers fokhagymát és hagyjuk állni egy kis ideig. Ezzel a permettel fújjuk be a növényeket vagy akár az ablak-, ajtókereteket. A legjobb megoldás, ha a külső felületeket kezeljük ezzel a keverékkel, hogy ne legyen fokhagymaszag a lakásban.

Használjunk illóolajokat

Mentával vagy teafaolajjal is távol lehet tartani a poloskákat. Nincs is más dolgunk, csak hígítsuk fel vízzel az olajat és a poloskák által gyakran látogatott területeket permetezzük be vele.

EZ IS ÉRDEKELHET

Gyűjtsünk!

Bár kissé furcsának tűnhet, de bizony érdemes lehet szisztematikusan gyűjtögetni az egyedeket, ez különösen hatékony módszer lehet a kiskertekben. Ilyenkor legyen kéznél egy edény, amit félig mosószeres vízzel töltsünk meg. Szedjük le a petéket és a csomóban található fiatal lárvákat és semmisítsük meg őket, azaz nyomjuk össze - ez fontos, hiszen, ha csak kidobjuk a kukába, vagy a komposztra tesszük, akkor valószínűleg kikelnek és újabb tápnövényt fognak találni. A mosószeres víz pedig azért kell, mert így megváltozik a víz felületi feszültsége és nem tud kimászni az oldatból.

Mit tegyünk, ha az otthonunkba is bejutnak?

A legfontosabb: a megelőzés

Sokszor a legjobb módszer egyszerűen elkerülni a bajt, nincsen ez másként a „büdösbogarak” esetében sem. Az egyik legegyszerűbb dolog, amit megtehetünk, az az, hogy nem hagyjuk égve feleslegesen a lámpákat. A poloskák szeretik a fényt, ezért igen vonzóak lehetnek számukra. Ha például szellőztetünk – főleg este -, semmiképp se hagyjuk égve a lámpákat, hiszen csapatostul fogja odavonzani őket is és más rovarokat is.

A szúnyogháló ereje

Elég akár egyetlen rés, és már be is jutottak otthonunkba - és éppen ez az, amit meg kell akadályoznunk. Ha a szúnyogháló sérült valahol, akkor javítsuk meg, és győződjünk meg az ablakaink megfelelő állapotáról is. Ez más rovarok és bogarak ellen is jó pajzs lehet, meg persze az időjárás ellen is. Ha el van szakadva a szúnyogháló, akkor javítsuk meg, illetve a rossz ablak rendbehozataláról is gondoskodjunk. Ez nemcsak a poloskák, hanem más bogarak, rovarok, na meg persze az időjárás ellen is védhet majd. Az ajtók és az ablakok alatti réseket nedves törölközővel is betömhetjük, a nedvesség miatt nem fognak tudni átjutni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02