Bármikor lecsaphat a fagy Magyarországra: így élhetik túl a növényeid a mínuszokat

Bármikor lecsaphat a fagy Magyarországra: így élhetik túl a növényeid a mínuszokat

agrarszektor.hu
Ha a kezünkbe veszünk egy naptárt és megnézzük az aktuális dátumot, láthatjuk, hogy nyakig benne vagyunk a télben, az időjárás viszont ezt kicsit sem érezteti velünk. A kertünkre és a növényeinkre rápillantva szinte tavasz van, rügyeznek, virágoznak a fák, nyílnak a virágok. Tehát kicsit sincs januári hangulatunk. Ugyanakkor biztosak lehetünk abban is, hogy előbb-utóbb megérkezik a hideg időjárás is hazánkba, amivel együtt fognak jönni a téli fagyok, ezért érdemes már most készülni rá, hogy hogyan védjük meg tőle a növényeinket. Alábbi cikkünkbe egy csokorba gyűjtöttük, hogy mit tehetünk azért, hogy fel tudjuk venni a harcot a hideg ellen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár csalóka az időjárás, legyünk felkészültek, hiszen bármikor beüthetnek a fagyok Magyarországon is. Megyeri Szabolcs kertészmérnök lapunknak elmondta, hogy a növények téli védelemmel kapcsolatos igénye igen változó. Amit biztosan lehet tudni, hogy a fagyérzékeny növényeket óvnunk kell, mondjuk teleltetéssel. De mi a teendő például a „mérsékelten fagytűrő”, „a kevéssé fagyérzékeny” növényekkel vagy a fiatal, frissen ültetettet fákkal, cserjékkel stb.? Ezek bizony feladhatják a leckét, hogy miképpen védjük őket a mínuszok ártalmaitól. Nos, ezekben az esetekben az egyik alapvető teendő a gyökérzet feletti talaj, a törzs földközeli részének takarása, kupacolással történő védelme.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit használhatunk ehhez?

  • Földet,
  • lehullott leveleket,
  • növényi nyesedéket,
  • komposztot,
  • szalmát,
  • tőzeget.

Megyeri Szabolcs hozzátette, hogy amennyiben a talajtakarást eddig nem tettük meg, most is elvégezhetjük, hiszen a túl korán és esetleg túl vastagon történő védelemmel, a szellőzés hiánya miatt akár rothadást is előidézhetünk. Ám nem ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjük a növényeinket a hidegtől és a fagytól.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kötözzük össze a növényi szárakat

A díszfüvek, fáklyaliliomok esetében mindenképpen fontos teendő. Megemlítendő, hogy a tövükhöz csorgó csapadék a gyökérzet rothadásához, a hideg pedig elfagyásához vezet.

Meszelés

A gyümölcsfák törzsének vékony mészréteggel történő lekenése éppen időszerű, mivel fehér színe a növény nappali felmelegedését gátolja, késleltetve a rügyfakadást, ezzel a nappali és az éjszakai hőmérséklet-különbség miatti fagykár esélyét csökkentve.

Használjunk fátyolfóliát

Korábban lapunk is megírta, hogy ha folyamatos veszélyt jelent a kertnek a fagy, akkor célszerű beszerezni egy újrafelhasználható, speciálisan erre a célra gyártott takarófóliát - ezt körben a növényre kell erősítenünk. Különösen fagyérzékeny cserjék esetében alkalmazzuk!

EZ IS ÉRDEKELHET

„Lerázás”

A tuják, fenyők ágaira rakódott csapadékot rázzuk le, ónos eső esetén pedig az ágakra tapadt jégréteget egy bottal, szerszámnyéllel verjük le óvatosan.

Mi lesz, ha ültetés után beköszöntenek a fagyok?

Az első fontos dolog, hogy ne essünk kétségbe! Mint a legtöbb dologra, erre is van megoldás: például érdemes ládával, dobozzal letakarni a növényt, ha a mérete engedi. A nagyobbaknál akár fátyolfóliával ideiglenes takarást is létre hozhatunk, így egy-egy éjszakára megvédhetjük a növényt. A friss hajtások védelme tehát kiemelten fontos, így, ha ezeket megvédjük takarással, akkor nagy valószínűséggel mindennemű károsodás nélkül átvészeli a növény ezeket az időszakokat. Ha lágyszárú palántánk van, akkor, ha tudjuk, az egész növényt gondosan takarjuk be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?