Pofonegyszerű: ezekkel a módszerekkel örökre száműzheted a kártevőket a kertedből

Pofonegyszerű: ezekkel a módszerekkel örökre száműzheted a kártevőket a kertedből

agrarszektor.hu
Ha vannak növényeink, akkor vélhetően kártevőink is, mindegy, hogy csak néhány kerti virágot vagy egy egész veteményest tartunk otthon. Ezek ellen pedig védekezni kell, különben - a további ingyenes étkezésekben bízva - beletelepülnek hozzánk. A jó hír azonban az, hogy mindenre van természetes, nem ritkán filléres ellenszer, és szinte minden kártevő ellen van egy-két bevethető, vegyszermentes praktika.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Éhes tetvek, legyek, krumplibogarak, csigák, cserebogarak, gombák és baktériumok - számtalan kártevő támadhatja meg a kertünkben lévő növényeket. Ha van akár csak egy kis virágos kertünk, vagy zöldségeket termesztünk, könnyen szembe kerülhetünk velük: a növények egyes részeit ugyanis előszeretettel megcsócsálják, de a növények nedvei is táplálékul szolgálhatnak nekik - olvasható a HVG.hu oldalán.

Míg a házunk falain belül már csak azért is célszerű száműznünk a vegyszereket, mert gyerekeknél akár asztmát is okozhatnak, a kertünkben sem tanácsos egyből kemikáliákhoz nyúlnunk. Hogy mást ne mondjuk, egyre többen azért vágnak bele az otthoni termesztésbe, hogy tudják, honnan jött, és mivel érintkezett az, amit megesznek. A vegyi anyagok pedig nemcsak bekerülnek azokba a zöldségekbe, gyümölcsökbe, amiket megeszünk, de károsítják a talajt, a vízkészletet és bár elpusztítják a kártevőket, de az olyan, rendkívül hasznos beporzó rovarokat is, mint a méhek.

A rovarölőszereknek ráadásul egyre inkább ellenállóak a kártevők, így egyre több farmer is természetes megoldásokra vált a vegyi rovarirtókról és permetszerekről: Svájcban kutatók például egy búzamező mellé többek közt pipacsot, koriandert és kaprot ültettek, ennek eredményeképpen pedig nagy számban megjelentek ott olyan bogarak, amik a búza kártevő rovarjainak a természetes ellenségei. A kísérlet sikerességét mutatja, hogy annak következtében 61%-kal csökkentek a vörösnyakú árpabogár okozta károk.

Mindez kicsiben is működhet és nagyon fontos, hogy ha egy kártevő megjelenik a kertben, egyből vegyük fel ellene a harcot, mert minél később kezdjük el kezelni a problémát, annál nagyobb az esélye, hogy átterjednek más növényekre is. Így minden alkalommal figyeljük az esetleges rágásnyomokat, foltokat, nyálkát, vagy elváltozásokat a leveleken (a hátoldalukon is!), valamint a növények szárán.

A kertek invazív, új ellenségei

Az egyfelől jó hír, hogy tavaly Magyarországon is számos új rovarfajt találtak, a rossz azonban az, hogy ezek nagy része invazív, illetve kártevő: köztük vannak a különböző atkák, csigák és növényi vírusok is. De nemrég jelent meg a hír arról is, hogy egy újfajta vírus támadja a paradicsomot és a paprikát, ami az európai termesztőknek már óriási problémát jelent.

Tehát nem elég, hogy alapból jópár őshonos kártevő ellen kell védekeznünk, sajnos a klímaváltozással és a globalizációval olyan kártevők is megjelenhetnek a kertünkben, amelyek ellen korábban nem kellett harcba vonulnunk. Hogy csak néhányat említsünk: mostanra behurcolták és vígan megél Magyarországon a diót károsító nyugati dióburok-fúrólégy, az amerikai keleti cseresznyelégy vagy a pettyesszárnyú muslica és a spanyol csupaszcsiga.

Bio "vegyszerek": természetes permetezés

A kártevőkkel ellen akár megelőzés céljával is permetezhetünk. A gyümölcsfákat, zöldségeket és virágokat egyaránt előszeretettel megtámadó levéltetvek ellen például úgy vehetjük fel a leginkább a kesztyűt, ha tényleg felveszünk egy kesztyűt, vagy egy ronggyal a növényekről a kis kártevőket eltávolítjuk, majd egy szappanos oldattal lepermetezzük a növények leveleit. Ehhez 1 liter vízben kell feloldanunk 20 g szappant, majd miután kihűlt a keverék, egy szórófejes flakonból spricceljük a növényre. Hogyan hat? A szappanos víz kiszárítja a levéltetvek kitines páncélját. A szakemberek két kezelést javasolnak szappanos oldattal, majd egy jó adag tiszta vízzel is célszerű lepermetezni a növényeket. De a rendkívül gyakori levéltetvek ellen ajánlják még a csalán, a kamilla a paradicsomlevél és a fokhagymalé forrázatát: a kihűlt keverékkel ugyanúgy permetezhetünk.

Megyeri Szabolcs kertészmérnök ajánlja még tetvek ellen a csalán- és a zsurlólé mellett a kamillafőzetet is, valamint a káliszappant. Ennek 1%-os (tehát tíz liter vízhez egy deciliternyi szappan) oldalát kell elkészíteni, súlyos esetben pedig 2-3%-at. A szakember szerint célszerű egyébként váltogatni is a természetes permetezőszereket, hogy ne szokhassák meg egyiket sem a kártevők.

Nagyon jó rovarirtószer még a csalánlé is, de azt elég időigényes elkészíteni. Ehhez aprítsunk fel 1 kg csalánlevelet, ezt öntsük le 10 liter hideg vízzel. Napos helyre tegyük a folyadékot tartalmazó edényt és naponta keverjük át, mielőtt 2-3 hét elteltével leszűrnénk. Hígítsuk és 1:10-es arányban hígításban öntözővízhez, permetezéshez pedig 1:20-as arányban.

Nem csak a 4 fal között, természetes takarítószerként tesz jó szolgálatot a szódabikarbóna: a vizes oldata gombaölő és rovarűző hatással rendelkezik. Azoknak pedig, akik nem akarnak maguk kotyvasztani valamilyen természetes kártevőölő szert, jó hír, hogy már van mihez nyúlni: ilyen például a biola, vagy másnéven biofluid nevű rovarölőszer, amit ugyanúgy, szórófejes flakonból spriccelhetünk a növényekre, a hatóanyaga pedig növényi olaj. A Kiskertblogger egy korábbi cikkében összegyűjtött még néhány házilag is elkészíthető rovarirtó szert.

Biocsapdák csigák ellen

Természetesen nemcsak a rovarok ellen lehet környezetbarát módon védekezni. Egy talajba ásott, sörrel félig töltött műanyag pohárral például biocsapdát készíthetünk a csigáknak, de szintén egyre helyre csalogathatjuk őket, ha egy pár egyszerű deszkát fektetünk a veteményesünk közelébe: innen napközben könnyen összeszedhetjük az ez alatt hűsölő, gyanútlan csigákat. Sör helyett használhatunk tejsavót is, ahogy arról az Agrárszektor korábban beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A csigák ellen talán a legjobb fegyver, ha esélyt sem adunk nekik arra, hogy elérjék a növényeket: ezt elérhetjük úgy is, hogy egy arasznyi szélességben faforgácsot, tojáshéjat, kőport, vagy akár kávézaccot szórunk ki. Ezeken ugyanis a csiga elvileg nem tud átkúszni. Megyeri Szabolcs szerint azonban ezek a megoldások legjobb esetben is csak ideiglenes megnyugvást hozhatnak. De szintén fizikai akadályt állíthatunk a kártevők elé különböző lemezkerítéssel, csapdákkal és kifejezetten erre a célra kitalált védőhálókkal is.

Megelőzés: ültessünk a növények köré olyanokat, amiket garantáltan nem szeretnek

A biovédekezés lényege, hogy célzottan olyan növényeket ültetünk a kertbe, amelyek a kártevők ellenségei, erős illatuk ugyanis elriasztja ezeket. Ilyen például a levendula, büdöske, körömvirág, a metélőhagyma, fokhagyma, vagy a vöröshagyma, emellett a fűszernövények közül a bazsalikom, a fehérüröm és a rozmaring. A zöldágyások szélére ültetett növények megakadályozzák a kártevők pusztítását és legfőképpen a legyek, tetvek, földibolhák és gyümölcsmolyok ellen hatásosak. A levéltetvek elleni természetes riasztó növényekről korábban az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szintén Megyeri Szabolcs javasolta azt, hogy használjunk egyes növényfajokat csaliként a kártevők ellen: a krumplibogár például a padlizsánt választja a krumpli helyett, a retek pedig magához vonzza a káposztalegyeket, a bársonyvirág pedig a lótücsköt. Egyszerű és hatásos praktika, ha az adott csalizöldségből a nagyobb arányú vetés előtt egy keveset már elvetünk, így a nagyobb, fejletlenebb vetemény helyett inkább a kevesebb, de már kifejlettebb növényeket támadják meg.

Etessük meg a kártevőket az ellenségükkel

Egyre elterjedtebb az indiai futókacsa is, ugyanis a szinte minden kerti kártevőt előszeretettel elfogyaszt, köztük a meztelen csigákat is. A kertészek egyik legnagyobb ellensége mostanában az ugyancsak invazív spanyol csupaszcsiga, ám az indiai futókacsa a csigák petéit is megeszi. Hátránya viszont a kacsatartásnak, hogy megcsócsálja a növényeket is, nagyon szereti ugyanis a káposzta- és salátaféléket, ráadásul a húsa sem fogyasztható.

Jó tanács még, hogy a levéltetveket és az apró, fehér legyekhez hasonlító liszteskéket is előszeretettel megeszik a katicabogarak és a zöldfátyolkák, így ezekre semmiképpen ne tekintsünk ellenségként! Az imádkozó sáskák és a zengőlegyek is hasznos szövetségeseink lehetnek a kártevők elleni harcban. Ha azt szeretnénk, hogy a hasznos rovarok ne csak időszakos vendégek, hanem állandó lakók legyenek a kertünkben, megkönnyíthetjük a maradásukat ökológiai farakások vagy rovarhotelek telepítésével is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?