Termessz saját fügét otthon: ezzel a fajtával biztosan nem lőhetsz mellé

Termessz saját fügét otthon: ezzel a fajtával biztosan nem lőhetsz mellé

agrarszektor.hu
A fügével kapcsolatban általános tévhit, hogy sokan azt hiszik egy fa, pedig igazából egy bokorról van szó, amelyet akár kisebb méretű fának is nevelhetünk. A Ficus carica 'Györöki Lapos' füge egy tipikusan olyan fajta, amellyel senki sem lőhet mellé, hiszen jól bírja a fagyokat, erősebb növekedésű, megbízhatóan terem, és kisebb fát is kialakíthatunk belőle.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Ficus carica 'Györöki Lapos' füge erősebb növekedésű fajta, ezáltal kisebb méretű fává is nevelhető - írja Facebook-oldalán Megyeri Szabolcs kertész. A fügéről ugyanis sokan azt hiszik, hogy egy fáról van szó, pedig valójában bokor, mindössze könnyedén nevelhetünk belőle kisebb fát is. A fent említett fajta is alapvetően egy bokor, de akár 3-4 méter magas cserjévé is kifejlődhet. Habár bármelyik fügefajtából nevelhetünk fát, a "Györöki Lapos" hajlamos arra, hogy erősebb törzset neveljen, ugyanakkor hiába akarjuk a fügéjet fának nevelni, növekedésükkel mindig vissza akarnak majd térni a bokor formához.

A füge neveléséről érdemes tudni, hogy a Magyarországtól északabbra fekvő országokban már nem termeszthető szerencsésen, mínusz 20 fokban ugyanis már jellemzően elfagy a növény teteje. A "Györöki Lapos" azonban nem csak azért lehet bárki számára jó választás, mert fává nevelhető, de nagyon megbízhatóan terem, a többi fügefajtához képest több termést hoz, termései középnagyok, emellett kifejezetten jól bírja a fagyokat, ezért kicsi a visszafagyás esélye. Ez a fajta a mínusz 15 fokokat is átvészeli, de mindenképp védett helyre ültessük, ha lehet a déli oldalra, ne fagyzugos területre, és könnyen felmelegedő helyet válasszunk neki. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?