Még nem késtél el! Öt kora tavaszi teendő, amit mindenképp végezz el

agrarszektor.hu
A szürke téli hónapok után igazi felüdülést jelentenek az első meleg napok. Ilyenkor is akad feladat bőven a tavaszi kertben, így a kerttulajdonosoknak nincs okuk a pihenésre. Mutatjuk az öt legfontosabb dolgot, amit mindenképp végezz el a kertben, még az igazi tavasz megérkezése előtt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

1. A tél felszámolása

A kora tavaszi munkák első feladatai közé tartozik a száraz falevelek és a növényi részek eltakarítása. Vezeték nélküli, beépített akkumulátoros fúvógép segítségével könnyen összegyűjthetjük a gyepről és a bokrok alól a lehullott lombot és száraz növényi részeket. A fagyra érzékeny, télen letakarást igénylő növényeket szabadítsuk ki téli álmukból, és vizsgáljuk át tüzetesen, történt e rajtuk fagykár, száradás. A sérült részeket metszőollóval vágjuk le - írja közleményében a Stihl.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

2. Metszés és gondos ápolás

Nézzük át fáinkat, bokrainkat és a tél folyamán elszáradt vagy elfagyott ágakat vágjuk le, illetve ugyanígy járjunk el a sérült növényi részekkel is. A vékonyabb, zöld ágakat könnyen metszhetjük metszőollóval, viszont a vastagabb, elszáradt ágakhoz egy bizonyos vastagság után már akkumulátoros fűrész ajánlott. Ahány kerti növény, annyiféle metszési megoldás, viszont egy mindenképpen közös: az utókezelés. A metszés után végezzük el a tél végi, kora tavaszi lemosó permetezést, így az áttelelt kártevőket, kórokozókat még idejében elpusztíthatjuk.

3. Komposztáljunk, amit lehet! 

A fáradhatatlan munka gyümölcse nemcsak az újjászületett kert, hanem a rengeteg zöldhulladék is, amely kincset ér. A levágott vesszőket, ágakat kerti aprítógép segítségével vágjuk apró méretűre, jelentősen csökkentve ezzel a hulladék térfogatát. A komposztálás jó a kertünknek, a pénztárcánknak és a környezetnek is. Ha komposztálunk, akkor nem kell elszállíttatnunk a keletkező zöldhulladékot, sőt, a kezdés után már egy évvel értékes, tápanyagban gazdag humuszt kapunk. Persze nem szabad mindent válogatás nélkül beledobálnunk, de a kertben keletkező hulladékok közül szinte bármit, valamint a konyhai hulladékok közül kávézaccot, teafiltert, gyümölcs- és tojáshéjat is. Fontos azonban, hogy ne dobjunk bele főtt-sült étel maradékát, állati maradványokat, gyógyszereket és nem lebomló dolgokat, illetve dió és vadgesztenye levelét, mert ez az utóbbi kettő lassítja és gátolja a bomlási folyamatot.

4. A gyep gondozása és a talaj szellőztetése 

A tökéletes pázsithoz nem elég a rendszeres fűnyírás, a gyepszellőztetés is elengedhetetlen. A gyepgondozást a fűnyírással kezdjük, amikor már nem fagyott a talaj, és már éjszaka sem várhatók fagyok. A gyepszellőztetés az egyik legfontosabb feladat, amit el kell végeznünk a tavaszi kerti munkák során. A füves területen, a talaj felszínén kialakul egy filcszerű réteg, amely meggátolja a megfelelő folyadék- és tápanyagfelvételét. Ezen kívül akadályozza a szellőzését, így életteret ad a gombáknak és moháknak, amelyek a gyep ellenségei. Ha nem szellőztetjük a gyepet, akkor foltokban elhalhat, ritkulhat, sárgulhat és akár teljesen ki is pusztulhat. A gyepszellőztetést szakgéppel érdemes végezni, lehetőség szerint 15 fok feletti hőmérsékletnél, évente kétszer, tavasszal és ősszel. A legideálisabb, ha 3 centiméter mélyre vág a gyepszellőztető, majd foszforban gazdag tápanyagot és bőséges vizet kap a gyep. Elsőre ijesztő lehet a megtépázott pázsit látványa, viszont legkésőbb 10 nap múlva visszanyeri eredeti állapotát, két hét múlva pedig egyenesen ragyogni fog a szellőztetés előtthöz képest.

5. A falfelületek, kerti bútorok lemosása

Bátran terjesszük ki a tavaszi nagytakarítást a négy falon kívülre is! A hó és jég olvadásakor felszínre kerülhetnek a hótakaró alatti saras-fagyott foltok, amelyek makacsul tapadnak a szép kerti járólapokhoz, a ház oldalához, és rosszabb esetben a kerti garnitúrákhoz. Érdemes ilyenkor hideg vizes magasnyomású mosót alkalmazni, amely a kültéren előforduló felületeken alkalmazható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02