JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
A palántadőlést több, mikroszkopikus méretű, talajlakó gombafaj jelenléte és elszaporodása idézi elő - írja a www.balintgazda.hu. Ezek különösen akkor nagyon aktívak, ha a palántanevelő edény talaja tömött, levegőtlen, savanyú kémhatású, ha a talajban túl sok a nedvesség, és ha a helyiség hőmérséklete - különösen éjszaka - a kelleténél melegebb (26-28 fok).
A jelenség ellen a legbiztosabb védekezés a megelőzés. Palántanevelésre minden esetben csak friss, fertőtlenített virágföldet használjunk. Ha ilyen föld nem áll rendelkezésünkre, akkor a kiszemelt földet a konyhai sütőben 60-80 fokra hevítsük fel, hogy a benne levő gombaspórák megsemmisüljenek.
Az internetes tapasztalatok szerint a kamillateás beöntözéssel megelőzhető a palántadőlés. Az alkalmazás előtt azonban győződjünk meg róla, hogy az általunk palántaföldként használt ültetőközeg steril és a cserepek is tiszták, valamint biztosítsuk a palánták környezetében a megfelelő légáramlást, é ne ültessük a magokat túl közel egymáshoz. Emellett figyeljünk arra is, hogy ne öntözzük túl a földet és a felszín sose legyen folyamatosan nedves.
Ha megfelelően előkészítettük a palántákat, akkor főzzünk egy gyenge kamillateát, és ha kihűlt, tegyük egy szórófejes flakonba. Hetente 2-3 alkalommal permetezzük a palántaföldre a teát, így a tapasztalatok szerint nagyobb eséllyel megóvhatjuk a palántákat a palántadőléstől. Szintén megelőzésképpen érdemes vetés előtt a magokat 2-3 órára beáztatni a kamillateába, mert olyan gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, amellyel eredményesen felvehetjük a harcot a talajban található kórokozók ellen.