Fehér lerakódás lepte el a virágfölded? Így szabadulhatsz meg tőle

agrarszektor.hu
Szinte mindenki találkozott már azzal a problémával, hogy a megfelelően gondozott cserepes növény barna virágföldjének tetején fehér színű réteg jelenik meg. Felesleges pánikba esni, a fehér lerakódás ugyanis nem feltétlenül penész, sok esetben inkább a kemény csapvíz mészkiválásából származik, a leggyakrabban azonban egy gomba okozza. Most megmutatjuk, hogyan szabadulhatsz meg a virágcserépben megjelenő nem kívánt fehér lepedéktől, valamint hogyan előzheted meg a virágföld penészedését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Különösen a tél végén és tavasszal szokták a virágkedvelők észrevenni, hogy a cserép talaját fehér lepedék vonja be. Ez az üledék könnyen felismerhető, mivel állaga száraz és morzsálódó. Az effajta lerakódások annak köszönhetők, hogy a növény felhasználja a számára szükséges vizet és a benne oldott tápanyagokat, de a vízben található só illetve mész hátramarad, és összegyűlik a virágföldben. A legegyszerűbb védekezés ellene a talaj felszínének ismételt fellazítása, levegőztetése és az öntözés mérséklése, illetve a talaj felső néhány centiméternyi rétegének eltávolítása, majd friss virágfölddel pótlása. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Bizonyos mennyiségű penészt szinte az összes virágföldben találhatunk, ami jó dolog, mivel a penész - a talajban élő baktériumokkal és rovarokkal együtt - természetes módon bontja le a szerves anyagokat és trágyázza a talajt. Ha azonban a penész olyannyira elterjed, hogy jól látható a bolyhos "vatta" jelent meg a virágföld tetején, az gyakran annak a jele, hogy a növényt nem megfelelően gondozzák. Ha ugyanis túlöntözzük a szobanövényeinket, a talajuk állandóan nedves lesz, ami a penész megjelenéséhez vezet, de akár gombás fertőzés is kialakulhat. A penészes talajt oly módon lehet a legkönnyebben rendbe hozni, ha a növényt kivisszük a szabadba és átültetjük. Előtte azonban minden esetben tisztítsuk meg alaposan a növényt és a cserepet is. 

A penészedést ugyanakkor könnyedén meg is előzhetjük:

  • Ha friss virágföld van a növényünk körül, akkor a talajt minden locsolás előtt hagyjuk kissé kiszáradni.
  • Alkalmanként lazítsuk fel a föld felső rétegét, ami gondoskodik a talaj és a gyökérzet megfelelő szellőztetéséről.
  • Ne öntözzük növényeinket túl gyakran, csak akkor, ha szükséges, és akkor se vigyük túlzásba. Figyeljünk arra, hogy a kevésbé napsütéses téli hónapokban, október és március között, a növények vízigénye kisebb, mint nyáron. 
  • Rendszeresen adjunk elegendő, de ne túl sok műtrágyát az öntözővízhez.
  • A lehullott leveleket és virágokat távolítsuk el a talaj felszínéről, mivel az a szürkepenész kialakulásához vezethet. 
  • A cserepes illetve dézsás növények ültetésekor használjunk magas ásványianyag-tartalmú virágföldet. 
  • Jó módszer a növényeket alulról öntözni, ami azt jelenti, hogy inkább az alátétbe tegyünk vizet, a pedig felesleget fél óra elteltével öntsük ki.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?