Íme az 5 leggyakoribb hiba amit elkövethetsz, ha muskátlid van

agrarszektor.hu
Manapság már szinte nincs olyan kert vagy erkély, ahol ne lenne muskátli, gondozása ugyanis nem igényel sok energiát, illetve nagy odafigyelést. Hiába a legkedveltebb és legnépszerűbb erkélynövény, akad néhány hiba, amelyet könnyedén elkövethetünk, akár a megfelelő elhelyezésről, akár az öntözésről legyen szó. Összegyűjtöttük mire érdemes odafigyelni, ha azt szeretnénk, hogy a muskátli tavasztól egészen a fagyokig virágozzon kertünkben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

1. Fény és elhelyezés

A muskátli nem kedveli a kevés fényt, északi fekvésű erkélyeken vagy erős árnyékban a virágzása jelentősen csökken, de akár teljesen el is maradhat. Szobában egyáltalán nem tartható, mert a levele elsárgul, majd a növény felkopaszodik. A muskátli nagyon fényigényes, a déli fekvésű helyeken a tűző napot is jól viseli, leginkább azonban a félárnyékos helyeken fejlődik szépen, a gyökerei ugyanis érzékenyek a nagy hőségre. Fontos, hogy a nagy hőségben rendszeres legyen az öntözés, a nagy szárazság ugyanis sárgulást okoz.  Így ha elutazunk és nem tudjuk megoldani a locsolást, érdemes árnyékos helyre tenni a muskátlikat addig míg haza nem érünk, itt ugyanis kevésbé szárad majd ki a földjük. 

2. Hőmérséklet

A túl nagy hőmérséklet csak akkor jelent problémát, ha a hőséghez szárazság is párosul. Ilyenkor a növény jellemzően lankad, növekedése leáll, kicsi virágzatokat fejleszt és a levelei sárgulni kezdenek. Ősszel, ha a hőmérséklet csökken, a muskátli a fagymentes környezetet még elviseli, fagypont alatt azonban tönkremegy. Ilyenkor először a levelek szövetei károsodnak, amikor azonban már a száron is megjelennek a fagyási foltok, nem érdemes tovább tartani a növényeket. 

3. Öntözés, víz

A muskátli nem kedveli a túl sok vizet, ettől független érdemes rendszeresen öntöznünk. Arra azonban mindig figyeljünk oda, hogy a cserépalátétben ne álljon folyamatosan a víz, mert ettől megfulladnak, elpusztulnak a növény gyökerei. Amennyiben a túlöntözés párás, esős idővel párosul, a levelek fonákján barna pöttyök képződnek, ezt azonban elkerülhetjük, ha egyenletes a növény vízellátása. Érdemes kora reggel vagy késő este locsolni, de semmiképp sem a legnagyobb hőségben. A túllocsolás levélsárgulást okoz, a gyökereknél rendszeresen pangó víz pedig a gyökerek rothadását idézheti elő. A sárga leveleket mielőbb távolítsuk el, az öntözéssel pedig várjuk meg, hogy kicsit kiszáradjon a föld. A hideg vízzel öntözés szintén sárgulást okozhat, de akár a növény pusztulását is okozhatja, ezért ehetőség szerint esővízet, vagy állott, langyos vizet használjunk. Ha a hajtások és a levelek hirtelen lankadni kezdenek, színük az élénkzöldből mattá válik, vegyük ki a tövet az edényből, rázzuk ki a földet a gyökerek közül, vágjuk le az elhalt gyökereket, és ültessük a növényt friss földbe. Két-három napig tegyük közvetlen napsütéstől védett helyre és ne öntözzük.

4. Tápoldatozás 

A muskátli megfelelő fejlődéséhez, illetve virágzásához elengedhetetlen a nitrogén, a foszfor, a kálium, a bór, a magnézium, a vas és a kén is. Így ezeket a tápanyagokat már az első hónaptól pótolnunk kell. A futó muskátlit hetente, az állót tíz naponta célszerű tápoldatozni. A tápanyaghiány legbiztosabb jele, ha a levelek halványsárgává válnak. Probléma léphet fel ugyanakkor a túlzott tápoldatozással is, bár a muskátli nem kényes és sok tápanyagot kedvel, a túl sok tápoldat a gyökereket megégeti, majd a tő pusztulásához vezethet. Fiatal, frissen beültetett töveket ne tápozzunk legalább két hétig, amíg a gyökerei átszövik a cserepet.

5. Elszáradt részek eltávolítása

A sárga leveleket, elszáradt részeket, elnyílt virágokat rendszeresen el kell távolítani a növényről. A felesleges részek eltávolításával az egészséges és új részekre koncentrál a növény, és a dúsabb virágzásra ösztönözzük.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?