Ilyet még nem láttál: teljesen átalakítaná a növénytermesztést ez a magyar cég

Ilyet még nem láttál: teljesen átalakítaná a növénytermesztést ez a magyar cég

agrarszektor.hu
Megkapta első, 400 ezer eurós kockázati tőke befektetését a levél-szintű termésfigyelést lehetővé tévő, mesterséges intelligenciával támogatott platformot fejlesztő magyar agrártechnológiai startup, a Proofminder, jelentették be az alapítók. A cég nemzetközi terjeszkedésének támogatásába a társadalmi innovációkat célzó hazai befektető, az Impact Ventures szállt be.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A Föld lakosságának növekedésével párhuzamosan egyre fontosabbá válik a megfelelő élelmiszerellátás biztosítása, ami a világ minden pontján hatalmas terhet ró a mezőgazdaságra. A mennyiségen kívül a minőségnek is kiemelten magas szerep jut, ezzel a céllal fogalmazta meg az Európai Unió Farm to Fork (Termőföldtől az asztalig) stratégiáját, melynek köszönhetően az uniós országok élen járnak a mezőgazdaságban használt vegyszerek szabályozásában. Annak érdekében, hogy a termelők megfeleljenek ezeknek a szigorú előírásoknak, a piacon elérhető legújabb technológiai innovációkra van szükség. A Proofminder egy mesterséges intelligenciával (MI) támogatott gépi látástechnológiai platform, amely lehetővé teszi, hogy a gazdák a levelek szintjén kövessék termőföldjeik fejlődését és időben, a megfelelő helyre juttassák el a szükséges hatóanyagokat, így fenntarthatóvá téve a mezőgazdasági termelést - derült ki a vállalat közleményéből.

A fősodortól eltérő megoldás

A jelenleg széles körben elterjedt precíziós mezőgazdasági megoldások főleg műholdkép-alapúak, így nem tudnak megbirkózni a magas felbontású, közelebbről készített képfelvételeket igénylő kihívásokkal. A Proofminder szoftveres (SaaS) platformja egy számos területen alkalmazható, könnyen kezelhető megoldást ad a gazdák kezébe. Egy gombnyomással elérhető többek között a növénytő-számlálás és távolságmérés, termésfigyelés, a növények betegségeinek, illetve gyomoknak a feltárása, rovarkár elemzés, időjárás- és vadkár elemzés.

A három adattudós, Vancsó Ambrus, Havas Norbert és Simon Levente által 2021-ben alapított Proofminder komoly helyi és nemzetközi ügyfélkörrel rendelkezik, valamint 1000 hektáron végez felmérést drónkezelő cégek bevonásával. Vancsó Ambrus, a Proofminder ügyvezetője és társalapítója elmondta, hogy

bár a mezőgazdaság globális kihívásokkal néz szembe, a megoldás eredendően csak helyi lehet. A mesterséges intelligencia számos különböző területen bizonyult forradalmi technológiának, most rajtunk a sor, hogy lehetővé tegyük a termelők számára, hogy a növény és a levél szintjén hozzanak döntéseket a mezőgazdaságban.

Mit vár a vállalat az idei évtől?

Az előzetes becslések szerint a 2023-as év a növekedés éve lesz a Proofminder számára, a jelenleg 8 fős team az általuk átvizsgált termőterület nagyságának megtízszerezését tervezi, ezzel együtt a bevételeket tekintve is tízszeres növekedést fog produkálni a platform. A magyar társadalmi innovációs befektetési alap, az Impact Ventures 400 ezer eurós befektetéssel finanszírozta a projektet, ezzel is támogatva nemzetközi terjeszkedésüket. Fehérgyarmati-Tóth Károly, az Impact Ventures partnere szerint még mindig hatalmas kiaknázatlan potenciál van a mesterséges intelligencia alapú megoldások használatában a mezőgazdaságban, vagyis bőven van hová fejlődni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?