Komoly problémák a mezőgazdaságban: ez így nem mehet tovább, lépni kell

Komoly problémák a mezőgazdaságban: ez így nem mehet tovább, lépni kell

agrarszektor.hu
A kifejezetten a női gazdálkodók számára kidolgozott oktatási programok csökkenthetik a nemek közötti megkülönböztetés mértékét a mezőgazdaságban - hallhatta a közönség a 2022. október 17-18-án Brüsszelben megrendezett EIT Food (Európai Innovációs és Technológiai Intézet) éves gyűlésének Sokszínűség és befogadás című ülésén. A rendezvény résztvevői példaként a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által tartott TalentA programot ismerhették meg bővebben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vidéki nők a világ népességének negyedét teszik ki, és jelentős szerepet játszanak a globális élelmiszertermelésben - írja közleményében a Corteva Agriscience. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet becslései szerint a nők a világ mezőgazdasági munkaerejének 41%-át teszik ki - a fejlődő országokban ez az arány még nagyobb. A FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) szerint, ha a női gazdálkodók ugyanolyan forrásokhoz jutnának hozzá, mint a férfiak, 20-30 %-kal növelhetnék a gazdaságaik terméshozamát, ami akár 150 millióval is csökkenthetné az éhezők számát a világon.

A nemek közötti megkülönböztetést azonban még mindig általánosnak tartják az ágazatban. Ugyan némi eltéréssel az egyes országok között, de mindenhol jelentős mértékben tapasztalható. A Corteva által vezetett Global Women in Agriculture tanulmány szerint a nők átlagosan 66%-a ért egyet világszerte azzal az állítással, hogy a megkülönböztetésük problémát jelent a mezőgazdaságban. A Corteva a nemek közötti egyenlőség elérésének egyik intézkedéseként, 2019-ben megalapította a TalentA oktatási ösztöndíjprogramot, amely mára már Spanyolországban, Portugáliában, Ukrajnában, Romániában, Magyarországon, Lengyelországban és Argentínában is fut, közel 800 résztvevőnek biztosítva fejlődési lehetőséget.

A Cortevánál elismerjük a világ minden táján működő gazdálkodók sokszínűségének erejét, amely nagyobb fejlődési lehetőségekkel bővíti iparágunkat. Azt látjuk, hogy az olyan programokban való részvétel, mint a TalentA, segíti a női gazdálkodókat abban, hogy magabiztosabbá váljanak munkájukban és termelési tevékenységükben. Emellett jobban megértik közösségeik igényeit és szorosan együttműködnek velük. Arra ösztönözzük az egész élelmiszer-ellátási láncot, hogy szélesebb körben tekintsenek a sokszínűség és befogadás témakörére, és közösen segítsék a női gazdálkodók fejlődését

- mondta Anna Babich, a Corteva Agriscience közép- és kelet-európai vállalati kommunikációs vezetője az eseményen.

Magyarországra 2021 őszén érkezett a TalentA program, melynek megvalósításához és koordináláshoz a Corteva felkérésére csatlakozott a Magyar Női Unió. A közel féléves, többlépcsős program keretén belül a résztvevők 17 alkalmas online képzésen, majd 2022 tavaszán egy mikroprojekt versenyen vehettek részt, mely során összesen bruttó 3.250.000 Forint díjazásban részesültek. A képzést eddig összesen 20 magyar női gazdálkodó végezte el sikeresen, akik elsősorban mezőgazdasági, vállalkozási, pénzügyi és vezetői ismereteiket bővíthették a program során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?