Elképesztő változások jöhetnek a földeken: teljesen átalakulhat a magyar agrárium

Elképesztő változások jöhetnek a földeken: teljesen átalakulhat a magyar agrárium

MTI
Fontosnak tartja a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az új technológiák mielőbbi alkalmazását a mezőgazdaságban, ezért is kezdte el az Agrárminisztériummal közösen a Digitális Agrárstratégia megvalósítását - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára Veresegyházán. Koncz Zsófia a Veresi Paradicsom Kft. szamócaültetvényének megnyitóján azt mondta: nagy öröm, hogy a TIM háttérintézménye, a Bay Zoltán Kutatóintézet részt vett a táptalajok elemzésével azokban a kutatásokban, amelyek lehetővé teszik a veresi paradicsom mellett a szamóca termesztést is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hozzátette, hogy a cégnek sikerült egy igazi paradicsom brandet kialakítania Magyarországon és a vállalkozásról mindenkinek az innováció jut az eszébe.

Azt kívánom, hogy a veresi szamóca a veresi paradicsomhoz hasonlóan legyen nagyon sikeres

- fűzte hozzá az államtitkár.

EZ IS ÉRDEKELHET

Koncz Zsófia beszélt arról, hogy az élelmiszer-termelésben a hatékonyság növelése az egyik legfontosabb feladat. Hangsúlyozta, hogy az élelmiszeripar kiemelkedő szegmense lesz az egész magyar iparnak, ezért az Agrárminisztériummal közösen kezdte el a TIM a Digitális Agrárstratégia megvalósítását. Ennek keretében a gazdálkodók számára a magyar szakértők által fejlesztett tananyagok segítségével olyan témákban lesznek elérhető ismeretek, mint a digitális farmmenedzsment, a precíziós növényvédelem, a precíziós állattenyésztés vagy a drón-használat. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára úgy fogalmazott, hogy a veresi szamócát a válságok hívták életre. Megjelent a koronavírus-járvány, az energiaválság és a paradicsomvírus, ám ez a vállalkozás nem túlélési stratégiában gondolkodott, hanem behozott a csúcstechnológiás termelésébe egy új exportképes elemet, a téli szamócatermelést - emlékeztetett.

EZ IS ÉRDEKELHET

 A mai nap legfontosabb üzenete, hogy egy válságból mindig előre kell menekülni - szögezte le az államtitkár. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára arról szólt, hogy a kertészeti ágazat együttműködése a technológiával, az iparral és az innovációval 2023-tól az új uniós közös agrárpolitikában külön tervként szerepel. Elmondása szerint a minisztériumnak ki kellett dolgoznia az agrártudás és innovációs rendszer leírását és a fejlesztésére tett kísérleteket, amelyek négy intézkedési területet támogatnak, a tanácsadást, a képzést, az innovációt és a digitalizációt. Az első három területen csak a társminisztériumokkal együttműködve lehet előre lépni.

Márkus Zsolt a Veresi Paradicsom Kft. tulajdonos ügyvezetője arról beszélt, hogy az agrárium jó működése minden ország stratégiai célja. Emlékeztetett arra, hogy cégének is több válsággal kellett megküzdenie, a válság elől azonban előre, az innovációba menekültek. A nyilvános cégadatok szerint a Veresi Paradicsom Kft. a 2021-es üzleti évet 1,5 milliárd forint nettó árbevétellel és 6,3 millió forint adózott eredménnyel zárta. A 2020-as üzleti évében 1,43 milliárd forint nettó árbevétel mellett  32,3 millió forint adózott eredményt ért el, míg a járvány előtti évben, 2019-ben még 1,3 milliárd forint volt a nettó árbevétele, és 172,85 millió forint az adózott eredménye.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?