Alapjaiban változhat meg az öntözés a földeken: itt a spanyolok új megoldása

Alapjaiban változhat meg az öntözés a földeken: itt a spanyolok új megoldása

agrarszektor.hu
A BayWa AG befektetett a Spherag nevű spanyol start-up vállalkozásba. A Spherag ugyanis egy újszerű megoldást fejlesztett ki a meglévő öntözőrendszerek digitalizálására és automatizálására, ami jelentősen csökkentheti a a mezőgazdaságban a víz- és az energiafogyasztást. A Spherag az új befektetést a forgalmazási tevékenységek bővítésére és a jelenlegi megoldás további felhasználási eseteinek kidolgozására fogja fordítani a precíziós öntözés területén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A BayWa AG a befektetési részlegén keresztül befektetett a Spherag nevű spanyol start-up vállalkozásba. A Spherag egy olyan megoldást fejlesztett ki, amely a dolgok internete (Internet of Things - IoT) épül, és amely alkalmas a meglévő öntözőrendszerek digitalizálására és automatizálására. A spanyol start-up állítása szerint az általuk kifejlesztett rendszer egyharmadával is csökkentheti a mezőgazdaságban a víz- és az energiafogyasztást - olvasható a Future Farming oldalán.

A Spherag megoldása napenergiával működő modulokból áll, amelyek a meglévő öntözőrendszerek vezérlőegységeire szerelhetők. A modulok hálózata létrehozza a rendszer digitális ikertestvérét, amely valós időben figyeli az öntözést, és közvetlenül vezérelhető. A megoldás alapján a gazdálkodók a jövőben az öntözést távolról, az okostelefonjaik segítségével tudják majd irányítani, ahelyett, hogy kézzel nyitnák meg és zárnák el az egyes szelepeket. Ahogy Marion Meyer, a BayWa Venture GmbH, a BayWa AG befektetésekkel foglalkozó üzletágának ügyvezető igazgatója fogalmazott,

hirtelen nem kell többé az egész szántóföldet körbejárni. Ez nemcsak időt takarít meg, hanem csökkenti az energiafogyasztást és a vízfelhasználást, valamint minimalizálja a felesleges nitrogén kimosódást.

A Spherag rendszerbe más adatforrások, például időjárás-állomások és talajnedvesség-érzékelők is integrálhatók. Egyéb funkciók közé tartozik a vízfogyasztás mérése. Marion Meyer beszélt arról is, hogy az öntözés a mezőgazdaságban még mindig nagyon analóg folyamat, a Spherag megoldása azonban kapu lehet a digitális világba. Mint kiemelte, ez a megoldás pedig különösen érdekes lehet az olyan vízigényes kultúrák esetében, mint például a diófélék vagy az avokádó, amelyek iránt nagy a kereslet a fogyasztók körében, és amelyeket gyakran illetnek kritikákkal is a termesztésükhöz szükséges vízmennyiség miatt. A szakember szerint az új technológiából mindazonáltal a németországi gyümölcs- és zöldségtermesztés is profitálhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13