John Deere 6R sorozatú traktorok – Univerzális alkalmazhatóság prémium szinten

John Deere 6R sorozatú traktorok – Univerzális alkalmazhatóság prémium szinten (x)

PR
A németországi Manheimben készülő  6R sorozatú traktorok fejlődésének története több mint 30 évvel ezelőttre, 1992-ig nyúlik vissza. Az első 6000-es széria kifejlesztésének célja a kor legfejlettebb technológiájával rendelkező, univerzális, minden mezőgazdasági munkát hatékonyan elvégző traktor megalkotása volt. Az alapkoncepciót számtalan vevői visszajelzés és ledolgozott üzemóra alapján fejlesztették, tökéletesítették tovább, melynek eredménye az új 6R traktorsorozat.

Az üzemméret és a gazdaság fő profiljától függően a traktorral végezhető mezőgazdasági munkák egy adott gazdaságon belül nagyon szerteágazók lehetnek. Talajművelés, vetés, tápanyag-utánpótlás, szállítás, szálastakarmány-betakarítás, rakodás stb.. Ezekhez a műveletekhez társulnak még a precíziós gazdálkodás követelményei is, ez pedig magas technológiai elvárásokat kíván egy erőgéptől. Ilyenkor nemcsak a traktor motorteljesítménye a kérdés, hanem az is, hogy rendelkezésre állnak-e olyan műszaki megoldások, amelyekkel képes az erőgép az adott munkákat az elvárásoknak megfelelve hatékonyan és gazdaságosan elvégezni.

Milyen megoldásokat kínál 6R sorozat?

Univerzális teljes alvázas felépítés – igényeknek megfelelő kerekezés

A John Deere 6R sorozatú traktorai 4 különböző alvázmérettel – S, M, L, XL – készülnek, melyen belül teljesítményátfedésekkel biztosítják a megfelelő tömeg/teljesítmény arányú modell kiválasztásának lehetőségét. Közös tulajdonságuk, hogy teljes alvázas felépítéssel rendelkeznek, így az egyes traktorkomponenseknek (motor, sebességváltó) nincs teherviselő feladata, illetve egyszerű felszerelést biztosít olyan opcióknak is, mint a homlokrakodó vagy a mellső hárompont-függesztés. A 6R sorozaton belül az „S” alvázas traktorok 110-150 LE-s, az „M” alvázas gépek 145-185 LE-s, az „L” alvázas típusok 175-215 LE-s, míg az „XL” alvázú kivitelek 230-250 LE-s névleges teljesítménytartományt fednek le. Az egyes alvázméreten belül a kisebb teljesítménnyel rendelkező típusok (pl. 6R 110, 6R 175) viszonylag magas, míg a nagyobb teljesítményű változatok (pl. 6R 150, 6R 185) alacsony tömeg/teljesítmény aránnyal rendelkeznek. A magas tömeg/teljesítmény arány elsősorban nehéz szántóföldi feladatokhoz, talajműveléshez, míg az alacsonyabb arány a könnyű szántóföldi munkákhoz, szállítási feladatokhoz használható előnyösebben. A köztes típusok pedig (pl. 6R 130, 6R 155, 6R 195) a flexibilis, univerzális alkalmazás lehetőségét képviselik. Természetesen kerék-/tömb-/táskasúlyok segítségével mindegyik típusnak változtatható az össztömege és a súlyeloszlása egy adott határon belül a különböző munkagépekhez és/vagy az adott munkatípusoknak megfelelően. A hidak öntvény kialakítása és az alváz nagy szilárdsága magas terhelhetőséget biztosít minden 6R traktornak, mellyel biztosított a nehéz függesztett gépek és a homlokrakodók problémamentes üzemeltetése. A TLS Plus hidraulikus aktív mellsőhíd-felfüggesztés a lengéscsillapítás mellett kiváló vonóerőátadást is biztosít, a szögben álló mellső függőcsapszegek pedig nagy aláfordulási szöget tesznek lehetővé a mellső kerekeknek az alacsony fordulási sugár eléréséhez. A vonóerő fokozásához az automatikus kapcsolású differenciálzár és a mellsőkerék-hajtás már az alapfelszereltség részét képezik.

A 6R traktorok számos kerék-/gumiabroncskombinációval rendelhetők, alkalmazkodva a különböző igényekhez és az egyes munkatípusokhoz. Gyári szerelésben elérhetők a kifejezetten szállítási feladatokra szánt speciális mintázatú abroncsok, a különböző szélességű normál mezőgazdasági radiálabroncsok, az alacsony nyomású IF és VF abroncsok, valamint a speciális sorközjáró/ápoló abroncsok is. A nyomtáv abroncstól és felnikialakítástól függően 1500 mm-től 2250 mm-ig állítható, amely többpozíciós forgatható felnivel, különböző nyomtávszélesítőkkel vagy fokozatmentes állítást biztosító tengely-kerékagy kapcsolattal valósítható meg. A felfekvőfelület növeléséhez hátsó ikerkerekezésre is lehetőség van, melyet tengelycsonkos felni-kerékagy vagy acélfelnivel történő kapcsos megoldásokkal lehet biztosítani.

Gazdaságos John Deere erőforrások

A teljes 6R sorozat saját fejlesztésű John Deere Powertech Stage 5 emissziós normával rendelkező motorokkal rendelkezik. A „S” alvázas modellek mindegyike 4 hengeres, 4,5 l-es PSS, míg az „M/L/XL” alvázas típusok 6 hengeres, 6,8 l-es PVS és PSS közös nyomócsöves, elektronikus befecskendezésű, turbófeltöltős motorokkal vannak felszerelve. Közös jellemzőjük, hogy a névleges teljesítményen felül terheléskor a motorfordulatszám esésekor kb. 10% teljesítménytöbblettel rendelkeznek, melyet a IPM extrateljesítmény akár további 10%-kal tud növelni, így pl. egy 6R 155-ös 155 LE névleges teljesítményű traktor a körülmények függvényében akár 195 LE motorteljesítményű is lehet. Az IPM intelligens teljesítményvezérlés már nemcsak szállításkor 15 km/h felett és TLT-vel végzett munkák során, hanem nagy hidraulikus teljesítményigényű munkagépek kiszolgáláshoz is extra motorteljesítményt biztosít a hatékony munkavégzés érdekében. Természetesen a nagy teljesítmény mellé típustól függetlenül alacsony fajlagos fogyasztás és magas, 40%-os nyomatékrugalmasság is párosul. A mezőgazdasági munkákat gyakran poros körülmények közt kell elvégezni, ezért a John Deere a legújabb 6R sorozatot megfordítható levegőáramú hűtőventilátorral szerelte fel, mellyel biztosítható a hűtőrendszer folyamatos tisztán tartása. Ez az opció különösen előnyös bálázásnál, kaszálásnál vagy szárzúzásnál, ahol a hűtő fokozottan ki van téve a növényi maradványok okozta eltömődés veszélyének.

Sebességváltók a gazdaságos üzemeltetéshez

A 6R sorozatú traktorokat attól függően, hogy milyen munkavégzéshez kívánjuk alkalmazni, különböző sebességváltókkal lehet specifikálni. Ha egy költséghatékony, megbízható mechanikus áttételre van szükség, az AutoQuad Plus sebességváltók 24/24, illetve 20/20 fokozattal rendelkeznek 40 vagy 50 km/h-ás végsebességgel. Az AutoQuad Plus alapfelszereltségben tartalmazza a tartományokon belül az automatikus terhelés alatt történő fokozatváltást, a lágy kapcsolás funkciót, és a tartományok közötti sebességillesztést, amely kényelmes üzemeltetést biztosít.

Az abszolút vegyes felhasználásra – ami magába foglalja a nehéz szántóföldi munkavégzést is – az elektromos kapcsolású CommanQuad Plus és DirectDrive 24/24 fokozatú sebességváltók a legalkalmasabbak. Mindkét váltótípus Efficiency Manager automata terhelésszabályzóval rendelkezik, mely lehetővé teszi az optimális sebességfokozat kiválasztását a lehető legalacsonyabb motorfordulatszám mellett a gépkezelő által beállított üzemeltetési sebesség függvényében. Ez kivételes kényelmet nyújt szállítási feladatoknál, és gazdaságos, hatékony üzemeltetést biztosít a szántóföldi munkák során. Mindkét sebességváltó alapfelszereltségben tartalmazza az AutoClutch fékpedál-tengelykapcsoló funkciót, mely mind rakodási feladatoknál, mind bálázásnál kényelmes munkavégzést biztosít.

A részterhelésen végzett szántóföldi munkák, valamint szállítási feladatok hatékony és kényelmes elvégzéshez a legjobb választás a fokozatmentes AutoPowr IVT sebességváltó. Az AutoPowr a hidrosztatikus és mechanikus nyomatékátvitelt hatékonyan ötvözi a „zökkenőmentes” üzemeltetés érdekében 0-50 km/h sebességtartományban, amely az Effeciency Manager automata terhelésszabályzóval kimagaslóan jó üzemanyag-felhasználást eredményez. Az AutoCluth fékpedál-tengelykapcsoló funkció az alapkivitel része, a kényelmet pedig a Command Pro (multifunkciós menesztőkar) vezérlés emeli tökéletes szintre.

Nagy teljesítményű hidraulikarendszer, univerzális TLT

Minden 6R sorozatú traktor közös jellemzője a nagy teljesítményű, zárt központú hidraulikarendszer, mely a 2 legkisebb modellnél 114 l/perc, a 2 legnagyobb modellnél 195 l/perc, míg a köztes modelleknél 155 l/perc szállítási teljesítményű axiáldugattyús szivattyúkkal rendelkezik. A munkagépek kiszolgálásáról nagy teljesítményű mellső és hátsó hárompont-függesztés gondoskodik, melyet akár 5 vagy 6 elektromosan kihelyezett SCV szelep és PowerBeyond csatlakozók tesznek teljessé. A munkagép kényelmes fel- és leakasztását, valamint a precíz beállítást az opciós hidraulikus 3.-pont és a hidraulikus alsó kitámasztókarok biztosítják. A homlokrakodók hidraulikus funkcióinak használatát 3 középen kihelyezett csatlakozó teszi lehetővé, melyet az új elektromos vezérlésű rakodó joystickkel lehet üzemeltetni. A John Deere homlokrakodók kétféle alapkivitelben állnak ehhez rendelkezésre a rakodó-előkészítéssel felszerelt traktorokon. Az „M”-es rakodók egyszerűbb rakodási feladatok elvégzésére alkalmasak, míg az „R”-es rakodók az integrált mérlegrendszerrel és RTP memória funkciókkal, automatikus kanálszintezéssel a professzionális anyagmozgatási feladatokra lettek tervezve.

Az aktív hajtású gépek kiszolgálását egyfokozatú mellső, illetve a 3 fokozatú hátsó TLT teszi lehetővé, melyet az ECO (alacsonyabb motorfordulatszámon elérhető TLT fordulatszám) tesz még gazdaságosabbá. A TLT-csonk gyorsan megfordítható vagy cserélhető, alkalmazkodva a különböző teljesítményigényű munkagépekhez. Kombinált felhasználás esetén, amikor a traktor vontatási teljesítményére és a TLT-teljesítményre is szükség van, a TLT-terhelés miatt lecsökkent motorteljesítményt az IPM motorvezérlés tudja kompenzálni.

Intuitív kezelőszervek és kimagasló kényelem

Minden 6R traktor tágas, 360 fokos kilátást biztosító John Deere Comfort View fülkével van felszerelve, melyben opciók széles választéka áll rendelkezésre az egyéni igények kielégítéséhez. Tágas jobb és bal oldali egybenyíló ajtók, melyek kényelmes be- és kiszállást biztosítanak, nyitható tetőablak és a panorámatető is az opciók része, amely a rakodási munkáknál nyújt kiváló rálátást a munkaeszközre. A hidraulikus fülkerugózás hatékonyan csillapítja a káros lengéseket, mely komfortos üzemeltetést biztosít, az opciós „VRS” kormányzás pedig a sebesség függvényében változtatja a kormányáttételt, mely különösen hasznos funkció táblavégi fordulóknál vagy rakodóval történő gyors manőverezésekhez. A John Deere traktorokra jellemző egyszerű kezelés a 6R sorozatra is maximálisan igaz, melyet kiviteltől függően a jobb oldali konzolra elhelyezett vagy a jobb oldali CommandArm kartámlába integrált kezelőszervek biztosítanak. A komfortos kezelést a CommandPro multifunkciós vezérlőkar tovább fokozza, melynek gombjaira számos traktorfunkció tetszőlegesen felprogramozható. Az egyes traktorbeállítások a 4200-as vagy 4600-as John Deere Command Center érintőképernyős monitoron gyorsan megvalósíthatók, míg a főbb traktorparaméterekről a jobb oldali sarokoszlop-kijelző ad visszajelzést. A kényelmes, egész napos munkavégzést a légrugós (akár fűthető, szellőztethető), elfordítható ülés és a több pozícióba állítható kormány biztosítja, melyeket opcionálisan bőrborítással is lehet kérni. Ezen kívül több tárolórekesz, pohártartók és egy bal oldali hűtőrekesz is található a fülkében a kihangosítóval ellátott prémium audiorendszer mellett. A hatékony éjszakai munkavégzést akár 24 db – a traktoron körben elhelyezett – LED-es munkalámpa biztosítja, melyek kapcsolási kombinációja teljesen egyénre szabható a különböző munkatípusokhoz.

Intelligens megoldások

Természetesen mindegyik KITE Zrt. által specifikált 6R traktor alaptartozéka az AutoTrac automatikus kormányzás, valamint egységesített elektromos ISOBUS munkagépcsatlakozó. Az integrált John Deere 4200 és 4600 monitorokon a traktorfunkciók beállításán felül az automatikus kormányzás és a dokumentáció beállítása, valamint ISOBUS-os munkagépek vezérlése és ellenőrzése is megoldható. A helyspecifikus gazdálkodás és a navigáció alapfeltétele a nagy pontosságú műholdjel, ehhez minden 6R traktor felszerelhető SF6000-es antennával, melyek a KITE RTK jelkorrekciós szolgáltatásával biztosítják a 2,5 cm-es megismételhető jelpontosságot. Az intelligens funkciók közül kiemelendő még az automatikus táblavégi forduló, szakaszvezérlés, a passzív munkagépirányítás vagy az AutoPath nyomvonalrögzítés, amely az azonos nyomvonalat használó, egymásra épülő műveletek pontosságát javítja, mint pl. vetés – permetezés – sorközművelés.

A 6R traktorok távfelügyeletét és adatkommunikációját John Deere Operations Center felületén keresztül a gépeken elhelyezett JDLinkTM modul biztosítja.  A rendszer részletes betekintés nyújt a gép üzemeltetési paramétereibe, távoli kijelző hozzáférést biztosít a CommandCenter monitorhoz, ugyanakkor lehetővé teszi a kétirányú adatkommunikációt is, melyen komplett feladatokat, kijuttatási térképeket tudunk küldeni, vagy kész dokumentációt tudunk fogadni az adott erőgéptől. Az agronómia döntések meghozatalában és a gépüzemeltetés hatékonyabbá tételében pedig a KITE saját fejlesztésű Precíziós Gazdálkodási Rendszere kínál megoldást a KITE helyi precíziós gazdálkodási szaktanácsadóinak segítségével.

Legyen szó talajművelésről, vetésről, tápanyag-utánpótlásról, szállításról, növényvédelmi munkákról, szálastakarmány-betakarításról vagy akár rakodási feladatokról, a John Deere 6R sorozatú traktorai közül biztosan meg fogja találni azt a típust, amely az Ön gazdaságában tökéletesen megfelel.

További részletekért keresse gépértékesítő kollégáinkat!

Bellai Tamás, kereskedelmet támogató mérnök

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03