Itt a bejelentés: mostantól mezőgazdasági drónokkal is kereskedik a KITE

Itt a bejelentés: mostantól mezőgazdasági drónokkal is kereskedik a KITE

agrarszektor.hu
2021. június 9-én a NAK Szántóföldi Napok keretén belül együttműködési megállapodást írt alá a KITE Zrt. és a Duplitec Kft. Ennek értelmében a KITE Zrt. a mezőgazdasági dróntechnológiát is beépítette a portfóliójába. A létrejött megállapodást a két vállalat közötti másfél éves szakmai együttműködés előzte meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat megalapítása óta mindig is híve volt a legújabb technológiáknak. A szakember beszélt arról is, hogy körülbelül 10 éve indult el az a fajta fejlesztés, ami elvezetett ehhez az együttműködési megállapodáshoz. Szabó Levente kitért arra is, hogy 5 éve még senki se gondolta volna, hogy a drónok egyszer megjelenhetnek a mezőgazdaságban, és akár növényvédelmi célra is lehet majd használni őket. A szakember elismerte, hogy a drónok felhasználásának jogi szabályozása ugyan még nincs kész, de a technológiába való illesztés, az innen nyerhető adatok és információk használata, illetve a rendszerszintű gondolkodás a drónokban már egy kiforrott, rendelkezésre álló konstrukció. Szabó Levente elmondta, hogy a Duplitec Kft.-ben találták meg azt a partnert, aki olyan színvonalon tudja képviselni a dróntechnológiát, ami méltó a KITE Zrt.-hez, és hogy a drónok mostantól ténylegesen is a vállalat Precíziós Gazdálkodási Rendszerének részévé válnak, és ugyanúgy lehet majd ezeket a gépeket használni, mint egy automata kormányzású John Deere traktort.

Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója elmondta, hogy a vállalat már jó ideje dolgozik a drónok a technológiájukba történő integrálásán, az első drónvizsgálatok 4-5 évvel ezelőtt kezdődtek, amikor még elsősorban a különböző adatgyűjtéssel foglalkozó gépek rendszerbe állítása volt a feladat. 2020 nyarára pedig eljutottak oda, hogy megvásárolták az első drónt a Duplitec Kft.-től, az év végén pedig elkezdődött a két cég között a szakmai együttműködés. A szakember beszélt arról is, hogy a két vállalat már másfél éve vizsgálja, hogyan lehet a dróntechnológiát a leghatékonyabban beilleszteni a mezőgazdaságba. Hadászi László biztos benne, hogy a jövőre nézve is gyümölcsöző lesz ez az együttműködés.

A KITE Zrt. műszaki kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, Zahorán Zalán elmondta, hogy a fejlesztési szakasz megkoronázása a kereskedelmi szerződés aláírása Duplitec Kft.-vel. A szakember szerint az autonóm eszközök egyre nagyobb teret fognak nyerni a mezőgazdaságban. Zahorán Zalán beszélt arról is, hogy nemcsak a drónok képesek az önálló munkavégzésre, hanem - ha megfelelő digitalizáció van mögöttük - a kereskedelmi forgalomban már kapható, meglevő gépek is képesek precíziós és/vagy önálló munkavégzésre is. A szakember úgy látja, hogy a gyártók első válaszlépése az agráriumban tapasztalható munkaerőhiányra az volt, hogy először nagyobb és hatékonyabb gépeket kezdtek gyártani, majd eljutottak oda, hogy ezeknek a gépeknek a vezérléséhez a munkaműveletek kiadásához szükséges adatokat is automatán lehet majd gyűjteni. Ahogy Zahorán Zalán fogalmazott, hamarosan eljön az az idő, hogy az agronómusoknak reggelente nem kell kimenniük a földekre, hogy felmérjék az állományokat, hanem az irodájukból, egy drónflottát irányítva is megtehetik majd ezt. A szakember elmondta, hogy a KITE Zrt. és a Duplitec Kft. ezt az évet a kereskedelmi kapcsolat erősítésének fogja szentelni, a gépkereskedelem mellett az alkatrész-kereskedelmet is szeretnék kiépíteni. Zahorán Zalán szeretné, ha az idei év végéig a szervizes apparátusukat olyan oktatásban tudnák részesíteni, hogy jövőre már el tudják végezni a garanciális és szervizfeladatokat is.

Nagy György, a Duplitec Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta, hogy 2016-2017 óta foglalkoznak drónokkal, és jelenleg ők a DJI vállalat vezető magyarországi disztribútorai. Ez a cég a világpiac több mint 70%-át fedi le, a fogyasztói területtől az ipari-mezőgazdasági területig. Nagy György szerint a drónok a jövő technológiái, mind ipari, mind mezőgazdasági területen. A szakember kifejtette, hogy a mostani együttműködési megállapodás később még kibővülhet oktatási, szervizelési és értékesítési tartalommal is. Nagy György és Szabó Levente az Agrárszektor kérdésére elmondták, hogy a mezőgazdasági szereplők részéről nagy az érdeklődés a dróntechnológia iránt, a gazdák és a vállalkozások az előzetes felmérések szerint a lízingeléssel és bérléssel szemben inkább megvásárolnák maguknak a drónokat, különösen most, hogy a gépbeszerzési pályázatokban már drónok beszerzésére is igényelhető támogatás.

Frikker Attila, a Duplitec Kft. üzletfejlesztési igazgatója elárulta, hogy a vállalat 2016 óta képviseli a DJI-t Magyarországon. A szakember felidézte, hogy hogyan fogadták az országban a drónokat és hogy évről évre hogyan nőtt irántuk az érdeklődés. Frikker Attila szerint számukra és drónpiac szempontjából is hosszú volt az út, amelynek a következő lépcsőfoka és stádiuma ez a mostani megállapodás. A szakember beszélt arról is, hogy a vállalat nagyon erős jövőképpel rendelkezik, és ebben segítségükre van az, hogy a megfelelő gyártókat tudják képviselni. Frikker Attila szerint azok a megoldások, amiket ők forgalmaznak, mind-mind kipróbált megoldások, például a DJI drónjaiból csak Kínában 2020-ban mintegy 40 ezer példányt helyeztek üzembe, de a portfóliójukban más gyártók drónjai is megtalálhatóak. A szakember elmondta, hogy az együttműködési megállapodásnak köszönhetően a KITE Zrt. gépválasztéka monitoringra, beavatkozásra és egyéb feladatok ellátására alkalmas drónokkal bővült.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02