Komoly előrelépés történt a mezőgazdasági drónhasználat ügyében Magyarországon

Komoly előrelépés történt a mezőgazdasági drónhasználat ügyében Magyarországon

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alapító tagként részt vesz a Magyarországi Drón Koalícióban, amely május 4-én alakult meg. A drónok használata a mezőgazdaság versenyképességének növekedéséhez is hozzájárulhat, az új technológiák elterjesztését a NAK is segíti tagjai körében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szedlák Attila, a NAK főigazgatója a koalíció megalakulása kapcsán úgy fogalmazott, hogy a közel négyszázezer tagot képviselő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt célnak tekinti, hogy segítse az új, innovatív megoldások megismertetését és elterjedését a mezőgazdaságban. A szakember hozzátette, hogy az agrárium jelenleg a gazdaság egyik kevésbé digitalizált szektora, ugyanakkor a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, az új technológiák használata nagy kiugrási lehetőség az ágazat számára: növeli a hatékonyságot, erősíti a versenyképességet, mérsékli a termelési kockázatot. Továbbá a kamara NAK TechLab nevű innovációs programja támogatja azt, hogy a leginnovatívabb megoldások megtalálják helyüket a hazai agrárszektorban és élelmiszeriparban.

A drónok, illetve az azokon alapuló megoldások használata világszerte gyorsan terjed, és az agráriumban is számos előnyt hoz. Mezőgazdasági felhasználásuk egyik köre az adatgyűjtés, a monitoring. Ezzel például megállapítható és gyorsan kezelhető egyebek közt a vízstressz, a tápanyag-ellátottsági zavarok, a korai gyomproblémák, elvégezhető a talajnedvesség feltérképezése, a vadkárok felmérése, lokalizálása, a folyamatos termésbecslés. Mindezen információk precíziós növénytermesztési rendszerekbe adaptálása jelentős hatékonyságnövelést tesz lehetővé.

Az adatgyűjtés mellett a drónok új távlatokat jelentenek az inputanyag-kijuttatásban is, az ezzel kapcsolatos jogi szabályozás létrehozása folyamatban van. A NAK a drónokkal - különösképpen a permetezéssel - kapcsolatos szabályozások kialakítása során arra törekszik, hogy az agráriumban tevékenykedőket támogató szabályozói, technológiai és alkalmazási környezet jöjjön létre. A NAK az agráriumban tevékenykedőknek a kamara "Digitálisinformáció-szolgáltatók és technológia fejlesztők, innováció" munkacsoportja segítségével is tájékoztatást nyújt azokról a technológiai újításokról, amelyeket az agrárdigitalizáció magában hordoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58