Juhászkutyák helyett ugató drón? Videón az új állatterelők

agrarszektor.hu
Juhászkutyák helyett drónokat használnak az új-zélandi gazdák, annak érdekében, hogy szemmel tudják tartani a mezőkre terelt juhokat. A drónok nem csak az állatok terelésében segítik a gazdákat, de képesek rögzíteni, majd később lejátszani a kutyák ugatását is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyre több gazda használja az állattenyésztésben is a digitális technológiát, egy új-zélandi marha- és juhgazdaságban például juhászkutyák helyett drónokat használnak az állatok terelésére - írja a www.agriland.ie. A drónok nem csak a terelési időt csökkentik le, de képesek rögzíteni, majd később lejátsztani a kutyák ugatását is. 

A gazdák a téli, hideg időben is tudják használni a drónokat, így nem kell kimenniük a fagyba, mégis folyamatosan nyomon tudják követni az állományt, és ellenőrizhetik, hogy a kijelölt területen belül vannak-e. Ha pedig bárányellés van, akkor körbe tudnak repülni az állatok felett, és megfelelő nagyítással felügyelni tudják a juhokat, anélkül, hogy ténylegesen zavarnák őket. A drón ugyanakkor nem minden időjárási körülmények között alkalmazható, a szeles és az esős időben ugyanis nem ajánlott a használatuk.  

Az "ugató" drónról az alábbi videó készült:

 


Azzal, hogy a drón képes lejátszani a kutyák ugatását, sokkal gyorsabb megoldhataó az állomány terelése, mintha juhászkutyákat alkalmaznának. Emellett a távvezérlésű drón sokkal kevesebb stresszt jelent az állatoknak, mint a kutya. Az új-zélandi gazdálkodók hozzátették azonban, hogy a jövőben sem fogják teljes mértékben drónokkal helyettesíteni a kutyákat, hanem együtt fogják majd őket alkalmazni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?