Ingyenes foszforpótlás és plusz nedvesség a talajból? Ez a nitrogéngyűjtő baktérium megadja!

Ingyenes foszforpótlás és plusz nedvesség a talajból? Ez a nitrogéngyűjtő baktérium megadja! (x)

agrarszektor.hu
Az IKR Agrár titaN mezőgazdasági mikrobiológiai készítményében található Bacillus mojavensis baktérium nem véletlenül kapta a nevét egy sivatagról. A növényekkel kölcsönösen hasznos együttélésre képes mikróbák ugyanis ott is találnak vizet és tápanyagokat, ahol ez szinte lehetetlennek tűnik. A kísérletek szerint ezzel jó évjáratban terméscsökkenés nélkül fogható vissza a nitrogénkivitel akár 50%-kal. A 2022-es évben viszont sajnos inkább egy másik jó tulajdonságát helyezte előtérbe: az aszálytűrés kitolásával a terméskiesés minimalizálását.

A Nagylók térségében 430 hektáron gazdálkodó Prescher Péter a megmentett kukoricatermés fényében ezt ugyanúgy fontos eredménynek tartja.

A termelő több mint 12 éve, 2010 óta alkalmaz mikrobiológiai termékeket, ugyanis bevallása szerint a termelőmunka fenntartásához épp úgy szemléletváltásra van szükségünk, mint az EU-s előírások betartásához. Ahogy fogalmaz: „a jövőben jó termésre csak akkor számíthatunk, ha élünk a titaN-hoz hasonló készítmények talajéletet óvó hatásával. Nem véletlenül használunk ilyen készítményeket a talajoltástól a tarlóbontásig bezárólag. A hosszú távú sikerekhez olyan termékekre kell alapozni, amelyek bizonyítottan hatásosak”.

A titaN kezelés gyakorlati tapasztalatairól kérdezünk. Valamint Juhász Márton, az IKR Agrár szakértője segítségével összegyűjtöttük a termék legfontosabb erősségeit és kísérletekkel igazolt eredményeit.

Plusz víz és tápanyag a gyökérzónából: a titaN nitrogéngyűjtő baktériumai képesek rá

A nitrogéngyűjtő baktériumokkal dolgozó mikrobiológiai készítmények hasznosságát próbálhatnánk az Agrár Ökológiai Pályázat részeként megszerezhető pluszpontok vagy épp az EU 2030-cal induló drasztikus műtrágyacsökkentési irányelveivel bemutatni. A gazdálkodók megélhetését veszélybe sodró 2022-es aszály tükrében azonban Prescher Péter szavai szerint érdemesebb onnét indulni, hogy azon a 3 hektáron, ahol az IKR Agrár mikrobiológiai termékeivel egészítette ki az üzemi tápanyagutánpótlási technológiájukat, 1,8-3,5 t/ha helyett 6 t/ha mennyiségben arattak kukoricát új, hozammérős kombájnjukkal.

„Részt vettem már a Magyar Kukorica Klub termésversenyén is, ahol közel 12 t/ha eredményt ért el a versenyparcellám, a 2022-es éveket ennek a tükrében még szomorúbb látni. 10-15 év legrosszabb magyar termésátlagát hozta kukoricából ez az év, így a megmentett termés még többet ért a gazdáknak. Elvégeztem az Óbudai Egyetem Precíziós Gazdálkodási Szakmérnök képzését is, folyamatosan kutatom azokat a technológiákat, amikkel javíthatóak a termésátlagok, óvhatjuk a talajéletet, a talajok termőképességét. Emiatt vállaltam el, hogy a földjeinken, ahol három éve teljes mértékben áttértünk forgatás nélküli talajművelésre, részt veszek az IKR Agrár kísérletében a titaN-nal is. Az integrátorcég arra rendezte be a 80 parcellás kísérletét, hogy megnézzük, a mi viszonyaink között is képes a technológia lecsökkentett nitrogénkijuttatás mellett az üzemi kontrollal azonos terméseredményre. A tomboló aszály sajnos keresztülhúzta a számításainkat”- meséli a kihívásokról Prescher Péter.

Akadt azonban a kísérleti parcellák mellett 3 hektáros terület, ahol a termelő saját üzemi technológiája kiegészítéseként a titaN kezelésben rejlő pluszra volt kínácsi.

Nagylókon egy 3 hektáros területen a saját ENSIN alaptrágyára és 100 kg/ha Corn Starter Plus starter műtrágya, valamint precíziós alapon monoműtrágyaként kijuttatott kálium- és foszforpótlás kiegészítéseként használtam IKR Agrár titaN és Hi Spore (biológiai növényvédelemhez is ideális trichoderma gombakészítmény) mikrobiológiai készítményeket. Azt is látni szerettem volna, az üzemi technológiát kiegészítve milyen pluszeredmény várható. Végül azt figyelhettem meg, hogy a készítmények képesek jelentősen kitolni az állományok aszálytűrését. A táblán a 6 t/ha eredménnyel arattunk hozammérős kombájnnal, miközben más területeinken a betakarítás sajnos 1,8-3,6 t/ha átlagokat is hozott. A megmentett terményértékhez mérten ezek a jó áron elérhető mikrobiológiai készítmények meggyőzőek, emiatt is döntöttem úgy, hogy idén is részt veszünk a kísérletek felállításában. A terméseredmények fenntartásához ugyanis elkerülhetetlen, hogy törődjünk a talajélettel, óvjuk talajaink termőképességét.”

Miben rejlik az IKR Agrár titaN mikrobiológiai készítményének hatékonysága?

1 kg speciális baktériumtörzs 200-300 literes vizes oldatban elkeverve, majd a növények kezdeti, néhány leveles állapotában szántóföldi permetezőgéppel kijuttatva. Ez adja az alapját az IKR Agrár titaN készítményének, az előnyeinek megértéséhez azonban Juhász Márton, az IKR Agrár szakértője szerint érdemes közelebbről megvizsgálni a Bacillus mojavensis baktérium KN32 törzsének életciklusát.

„A Bacillus mojavensis komoly lépéselőnyt biztosít a növényeknek a tápanyagpótlás és vízháztartás fenntartásában, ezáltal javítja a termésbiztonságot a gazdálkodó számára. A baktériumok kölcsönösen előnyös együttélést – szimbiózist – alakítanak ki a növényekkel: azok cukros gyökérváladéka táplálja őket, amiért cserében a Bacillus mojavensis számos plusz tápanyagot, valamint nedvességet biztosít a növénynek. Ezek a baktériumok ugyanis egy poliszacharid-burokkal veszik körbe magukat, ezen belül pedig összegyűjtik a légkörből és a talajból a nitrogént, nem beszélve arról, hogy ugyanezt megteszik a talaj egyébként hasznosíthatatlan foszfortartalmával is. Ez a poliszacharid-réteg ráadásul úgy viselkedik, mint egy biofilmréteg, mágnesként vonzza magához a legkisebb nedvességet is a talajból. A baktériumok napi szinten halnak el és újulnak meg, az elhalt baktériumok tápanyagait, azok megkötött nedvességtartalmát pedig már hasznosítani tudják a növények is. A titaN kezeléssel tehát gyakorlatilag ingyen juttatunk direkt a gyökérzónába plusz nitrogént, foszfort és nedvességet.

Jó évjáratban ennek köszönhető az a 0,3-0,5 tonna plusz termés hektáronként, amit az IKR Agrár nagyparcellás kukorica kísérleteiben 50%-kal csökkentett nitrogénműtrágya-dózis mellett jegyeztek fel 2021-ben Pécsen, Baracskán és Hódmezővásárhelyen.

„Ez a titka annak a megmentett termésnek is, amiről Prescher Péterhez hasonlóan több partnerünk beszámolt 2022 folyamán” – teszi hozzá Juhász Márton.

Az IKR Agrárnál új üzletág dolgozik az innovatív mikrobiológiai termékek előállításán, tesztelésén

Az IKR Agrár részéről Juhász Márton hangsúlyozza, a cégnél látják, hogy az EU Green Dealben előírt műtrágyadózis csökkentés és az időjárás drasztikus átalakulása miatt komoly bizonytalanság alakult ki a termelők között. Az integrátor cégnél épp ezért kaptak külön új üzletágat az innovatív mikrobiológiai készítmények, tápanyagok. Az IKR Agrár elveivel összhangban ugyanis szeretnének egyre bővülő termékkínálattal kiszámítható alapokat biztosítani a gazdáknak, akik úgy döntenek, hogy megújítják üzemi technológiájukat a változó világban.

Az IKR Agrár a vállalat mögött álló 18 országban 33 ezer munkatársat foglalkoztató AGROFERT csoport anyagi stabilitásával a hidasi műtrágyaüzem 100%-os kapacitására építve új kereskedelmi üzletágat hozott létre az innovatív termékek előállítására, tesztelésére. A munkát egy 9 fős szaktanácsadói hálózat egészíti ki, a mi feladatunk, hogy a termékeinkkel dolgozó termelőknek a nap 24 órájában rendelkezésére álljunk, ha kérdésük merül fel azokkal kapcsolatban. Továbbá beállítjuk, felügyeljük a termékekkel végzett kísérleteket is, mert ezen a téren is csak olyan műtrágyákat, lombtrágyákat vagy mikrobiológiai készítményeket kínálunk a magyar gazdáknak, amik hazai viszonyok között bizonyítottak. Az új termékek összhangban vannak az Agrár Ökológiai Program törekvéseivel is, azért dolgozunk, hogy a termékeink minden téren hasznot hajtsanak a velük dolgozó termelőknek. Keressenek minket ezen a téren is bizalommal!”

Biztos termés egy változó világban? Válassza az IKR Agrár innovatív termékeit, mikrobiológiai készítményeit: https://ikragrar.hu/novenyvedoszer/mikrobiologiai-keszitmeny

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03