2023. október 1. vasárnap Malvin
Itt az agrártárca terve a földadóról: készül a javaslat, ez várhat a magyarokra

Itt az agrártárca terve a földadóról: készül a javaslat, ez várhat a magyarokra

MTI
Az Agrárminisztérium már dolgozik a földadó eltörlését célzó törvényjavaslaton, miután gazdaszervezetek 120 ezer aláírást gyűjtöttek össze a Hódmezővásárhelyen kivetett közteher elleni tiltakozásul. A gazdák félelme, hogy a baloldali önkormányzatok és polgármesterek máshol is a földadó bevezetésére készülnek, ezzel is terhelve - a háború, a szankciós energiaválság és az aszály mellett eleve nehéz helyzetben lévő - gazdákat, földtulajdonosokat.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A gazdaszervezetek képviselői márciusban adták át jelképesen Nagy István agrárminiszternek azt a 120 ezer aláírást, amelyet a földadó elleni petícióban gyűjtöttek és felkérték a minisztériumot arra, hogy dolgozza ki a földadó eltörlését lehetővé tévő törvényjavaslatot. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs szerint az aláírás mennyisége egy komoly társadalmi igényt jelez, egyfajta nyomás a kormányon. Bízik abban, hogy a kormánnyal való eddigi jó együttműködés ebben a témában is folytatódni fog és a gazdák számára kedvező döntés születik. A magyar gazdák úgy gondolják, hogy rendkívül káros és felelőtlen döntés a földadó bevezetésének bármilyen formája - írta a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Agrárminisztérium és a kormány a magyar gazdák mellett áll, elítélik és ellenzik a helyi földadók bevezetésének minden formáját. Nagy Istvén, mint fogalmazott, meghallották a kérést, és meg is teszik a szükséges lépéseket. Elkötelezettek amellett, hogy a termőföld nem képezheti adó alapját, és ennek jogszabályban is érvényt fognak szerezni. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke a közleményben tájékoztatott, hogy a gazdák számtalan módon vállalják a közterhek megfizetését. Ez egy újabb sarc - folytatta -, amit véglegesen visszautasít a gazdák nevében. "Soha többet földadót", ezt kérik Magyarország kormányától. A törvényjavaslatot a gazdaszervezetek és a kormányzat szereplői közösen fogják kidolgozni és benyújtani az Országgyűlés elé - fűzte hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 30. 18:34