Módosult a földszabályozás Magyarországon: nagy változások jönnek

Módosult a földszabályozás Magyarországon: nagy változások jönnek

agrarszektor.hu
Hamarosan pörögnek majd a földeladások Magyarországon, ugyanakkor több kisebb-nagyobb változással találhatja magát szemben az, aki földet venne vagy éppen eladna. Andréka Tamás, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára a Portfolio Agrárium 2023 konferencián, Kecskeméten előadásában ismertette ezeket a változásokat. Továbbá elmondta, hogy milyen módosítások várhatók a „volt haszonbérlők”, az elővásárlási jog vagy éppen az öröklés esetében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Andréka Tamás az előadás során elmondta, hogy egy földvédelmi jogterületen végbement módosítás is történt, melynek értelmében a vízzel borított területek megítélését és az ezzel kapcsolatos kötelezettségeket újragondolták. A vízborítás, mint jelenség, megítélésbeli változáson ment keresztül. Eddig a belvizet egy rossz, elvezetendő jelenségként kezelte a jogi szabályozás és a gazdálkodóknak is hasonló volt a véleménye. A megváltozott időjárási körülmények miatt azonban ez jelentős érdemi módosuláson ment keresztül. Ezt kívánja a szabályozás is lekövetni: rábízzák a gazdálkodókra, hogy ezeket az időszakosan megjelenő vízborításokat hogyan szeretnék kezelni. El is vezethetik és meg is tarthatják, a döntés a gazdák kezében van.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos, hogy 2023-tól a területalapú támogatási rendszerben ezek a területek támogatásra jogosult területnek minősülnek. Független attól, hogy a vízborítás miatt nem állnak mezőgazdasági művelés alatt, nem veszítik el a támogathatóságukat, tehát gazdasági értelemben is megvan az ösztönzés gazdálkodó irányába, hogy megőrizze ezeket a vizeket.

Földet a gazdáknak! Program

Andréka Tamás kitért a Földet a gazdának! Programra is, amelynek során a 10 hektár alatti területek pályázatos formában, a 10 hektár feletti területek pedig árverés útján kerülnek majd értékesítésre. Utóbbi, mint mondta, a most következő időszakban fog terítékre kerülni. Emellett az állam tulajdonban lévő kisebb erdőfoltok, erődterületek eladására is sor kerül. Ez alatt azokat a területeket kell érteni, melyek nincsenek összefüggésben a nagy állami erdőterületekkel, ilyen például a mezővédő erdősáv vagy kisebb szigetként mutatkozó erdőterületek is. Továbbá értékesítésre kerülnek az egyéb művelési ágú területek - például halastavak, szőlő, gyümölcsös. Illetve a honvédelmi célra hasznosított és felhagyott, tehát ma már honvédelmi célra nem szükséges területek is piacra fognak kerülni. Méreteknek megfelelően 10 hektár alatt pályázatos, 10 hektár felett árverés útján. A természetvédelmi kijelölés útján történő haszonbérbeadása időtartama pedig legfeljebb 25 év.

Nagyon fontos változás az árverés útján történő értékesítés kapcsán, hogy az elővásárlási jog gyakorlására nem a kifüggesztés során kerül majd sor, hanem helyben, az árverezés helyszínen lehet elővásárlási jogot gyakorolni. Aki ezen jogával élni kíván, el kell mennie az árverésre. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A „volt haszonbérlők” helyzete

A „volt haszonbérlőt” ezután már a haszonbérlet megszűnését követő 1 évig megilleti majd a kiemelt ranghely. Sőt, az egy év után is, csak akkor nem tud hivatkozni erre az előhaszonbérleti ranghelyre, ha az eltelt egy évben a földhasználatot (bejegyzett földhasználóként) egyébként maga a tulajdonos vagy a haszonélvező gyakorolta. Tehát, amennyiben nem a tulajdonos vagy a haszonélvező a bejegyzett földhasználó, úgy akár egy éven túl is megilleti ez a kiemelt ranghely a korábbi haszonbérlőt.

A „volt haszonbérlővel" azonos ranghelyen illeti meg az előhaszonbérleti jog:

  • a 20 kilométeren belüli állattartót,
  • a helybeli gazdálkodót, ha ökológiai gazdálkodást vagy földrajzi árujelzős termék előállítását vállalja a területen,
  • a helybeli gazdálkodót, ha kertészeti tevékenységet vállal a területen,
  • a helybeli gazdálkodót, ha vetőmagtermesztést vállal legalább ennyivel nagyobb területen,
  • azt a gazdálkodót, aki öntözésfejlesztési beruházást valósít meg a területen.
EZ IS ÉRDEKELHET

Így változik a földeladás

Májustól változnak a földértékesítés szabályai, törvény írja elő, hogy az eladási ár az előző évihez képest legfeljebb 10 százalékkal emelkedhet. A 2013. évi földforgalmi törvényt múlt év végén módosították, majd utána az erdőnek nem minősülő földeknél a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) már jogosult vizsgálni a szerződés szerinti vételárat is. Újdonságnak számít az, hogy a föld eladási ára 10 százaléknál nagyobb mértékben nem haladhatja meg az előző évben helyben kialakult szokásos és átlagos forgalmi értéket. Andréka Tamás ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nagyon sok föld volt túlárazva, és rossz volt a szabályozás, egyszerűbb, kézzel foghatóbb megközelítés kellett.

Ugyanakkor az említett 10%-os toleranciasáv nem jelent objektív korlátot, lehetnek nagyobb eltérések még így is, de igazolni kell, hogy az adott terület értékesebb, mint egy „sima” terület. Értéknövelő tényező lehet például a jobb minőség, az öntözhetőség állapota, az elhelyezkedés, a méret stb. Ha tehát ezeket az eladó alá tudja támasztani és igazolni is tudja, akkor eladhatja drágábban a földjét.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos módosítások

Tervezett módosítás, amit még ebben a tavaszi országgyűlési ülésszakaszban szeretnének elfogadni:

  • Elővásárlási jog gyakorlására nyitvaálló határidőnek a lefelezése: most 60 napig kerülnek kifüggesztésre a szerződések, ezt 30 napra szeretnék csökkenteni.
  • Az osztatlan közös tulajdonban álló földek használati szabályával azonos módon tervezik szabályozni az 1/1-es, kizárólagos tulajdonban álló földek, mégpedig az ismeretlen, elérhetetlen tulajdonossal rendelkező földek használatának lehetőségét.
  • Az öröklés vonatkozásában egy fontos változás lépett hatályba: az osztatlan közös tulajdon újratermelődését, kialakulását az örököstársaknak meg kell akadályozni. Abban az esetben, ha a hagyatéki eljárás keretében nem megfelelően járnak el, akkor a törvény kimondja, hogy 5 éven belül meg kell oldani ezt a problémát, például egy hagyatéki eljárásban. Ha nem járnak el, akkor az állam fog beavatkozni és egy értékesítéssel fogja megszüntetni az osztatlan közös tulajdont.

A Portfolio Agrárium 2023 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03