Óriási gondok vannak a magyar földeken: veszélyben az idei termelés?

Óriási gondok vannak a magyar földeken: veszélyben az idei termelés?

agrarszektor.hu
Súlyos piaci zavar van Magyarországon a gabonafélék és olajos magvak tekintetében, ráadásul egyre súlyosabb pénzügyi gondokkal küszködnek a magyar termelők. Ez pedig nemcsak a tavaszi szántóföldi munkák sikerét veszélyezteti, de a termelők és földtulajdonosok megélhetését is. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) éppen ezért azonnali lépéseket sürget a termelők védelme érdekében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A gabonafélék és az olajos magvak tekintetében súlyos piaci zavar van Magyarországon, hónapok óta áll a hazai piac, és mostanra egyre kevesebb a levegő a termelők körül. Hamarosan kitavaszodik, el kell indítani a szántóföldi munkálatokat. Ezt a gazdálkodók súlyos pénzügyi gondjai akadályozzák, amit nem utolsó sorban az okoz, hogy nem tudják eladni a betárolt gabonájukat - olvasható a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) közleményében. Mint írták, emelkedtek a gazdák költségei, a piaci szereplők pedig bekészleteztek az ukrán szemesterményekből. Az árak a fél évvel ezelőttihez képest 30-40%-kal csökkentek.

A MOSZ rámutatott, hogy az őszi betakarítást követően a világpiaci árak is csökkenésnek indultak, de az olcsó ukrán gabona miatt a belföldi árak az Európai Unió belül tapasztalt árszínvonaltól is elmaradnak. A magyar termelők kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. A tavalyi óriási aszály és a megnövekedett költségek miatt, a termelők elvesztették biztonsági tartalékaikat, mára a gazdák többsége komoly likviditási problémákkal küzd. Nem tudják realizálni tervezett bevételeiket, romlott hitelképességük, így ennek a gazdasági évnek az eredményei nem sok jót ígérnek. Akik nyomott áron értékesítették a terményüket, nem tudják fedezni belőle az optimális mennyiségű inputanyagok költségeit, pedig csak emellett lenne garantálható a stabil terméshozam.

A 2023-as évre hektáronként - bérleti díjak nélkül - 450-500 ezer forint a költség. A tonnánkénti 90 ezer forintos búza ár mellett egyértelmű, hogy nem éri meg a termelés, még átlagos időjárás esetén is veszteség keletkezik. Az ellenőrzés nélkül beáramló ukrán gabona mellett még az is kérdéses, hogy eladható lesz-e az új termés. Ilyen körülmények között komoly veszélybe kerülnek azok a vállalások is, amelyeket az Agrárminisztérium a magyar Stratégiai tervben vállalt. A MOSZ számításai szerint a bruttó hozzáadott értéknek 53%-kal, az exportnak 57%-kal kellene hogy növekednie ebben a ciklusban.

Azonnali tagállami és uniós intézkedésre van szükség a termelők védelmének érdekében, hogy ne érje őket további veszteség. Gondoskodni kell az élelmiszerbiztonságról, a bejövő importnak minden szempontból meg kell felelnie a minőségi követelményeknek. Ezek a létfontosságú döntések 150 ezer termelőt és 1 millió földtulajdonost is érintenek. A termelők türelme és lehetőségei egyre inkább fogyóban vannak - írta a MOSZ.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03