Elhunyt Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember

Elhunyt Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember

agrarszektor.hu
Szabó György, a bükki füvesember életének 94. évében, családja körében, bükkszentkereszti otthonában hunyt el, 2022. december 4-én. A szomorú hírről lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa számolt be. A hírt azóta a gyorgytea.hu is megerősítette.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szomorú feladatom, hogy tudassam a világgal, hogy édesapám, a világ számára Gyuri bácsi eltávozott közülünk az angyalok világába. December 4-én vasárnap este otthonában, nyugodtan, megbékélt lélekkel elaludt. Mellette voltam, fogtam a kezét. Kérte, vigyem haza. Mondtam, indulunk, amikor készen vagy. 6 óra után nem sokkal későbbre készült el. Amit tudok, tőle tanultam. Nemcsak a gyógynövényeket: azt is, hogy kell kanállal enni és felvenni a cipőmet. Apának is olyan volt, mint füvesembernek: türelmes, nagylelkű, segítőkész, melegszívű és határozott. Hiányát semmi nem fogja pótolni, sem az én, sem az önök életében. Szelleme, tanításai, tudása viszont örökké fognak élni, amíg emlékezünk rá - és még annál is tovább. Kérem, őrizzék meg őt jó emlékezetükben

- írta a család közleményében Lopes-Szabó Zsuzsa.

Szabó György, az ország Szabó Gyuri bácsija, Miskolcon született, 1928. április 15-én. A legendás bükki füvesember neve mára azonban összeforrott a gyógynövényes gyógyítással. A népgyógyászat alapjait még gyerekként, nagymamájától sajátította el. Az elemi és polgári iskolák elvégzését követően előbb könyvkereskedői képesítést szerzett, majd élelmiszerkereskedelem területen dolgozott. 1988-ban, nyugdíjba vonulása után fordult ismét a természetgyógyászat felé, 2010-ben fitoterapeuta oklevelet szerzett. A Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület alapítóját 2018-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Szabó Gyuri bácsi a róla készült, nemrég bemutatott portréfilmben azt mondta, „halál ellen nincs orvosság, de az odáig vezető út szép is lehet”, és ezt az utat, azaz az életet, az egészséget gondozni kell. A régiek tudását, a vészterhes időkben is megőrizte, és amikor kellett és lehetett, újra elővette azt és az embereknek adta. De ennél többet is tett: gyógyulni vágyók ezreinek fogta is a kezét a bajban, megrendíthetetlen hittel és tenni akarással. Az áprilisi születésnapi köszöntőjében arra a kérdésre, hogy ha visszatekint az életére mit tenne másként azt mondta, hogy „semmit, hisz nem érdemes bánkódni azon, amin nem lehet változtatni”.

(Címlap: gyorgytea.hu)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13