Ennek nagyon rossz vége lehet: ijesztő tempóban tűnnek el a magyar folyók

Ennek nagyon rossz vége lehet: ijesztő tempóban tűnnek el a magyar folyók

agrarszektor.hu
Az aszályos, csapadékszegény időjárás folyóinkra is hatással van. Mivel régóta nem volt nagy területet érintő jelentős mennyiségű csapadék, ezért sok folyónkon nagyon alacsony a vízállás, illetve több folyó egyes szakaszain a legalacsonyabb vízállás rekordját is megközelítette a vízszint. Sok folyónk partja több méterrel, akár 10 méterrel is beljebb van, mint normál vízállás esetén, kilátszanak a homokpadok, valamint sok helyen száraz lábban lehet sétálni a meder egyes részein. Elsősorban az Északi-középhegység és az Alföld folyóin a legrosszabb a helyzet, sok folyó bizonyos szakaszokon kevesebb mint 10 cm-re van attól, hogy a valaha mért legkisebb vízállás rekordját megdöntse.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Tisza Szolnoknál mindössze 1 cm-re van a valaha mért legkisebb vízállástól, de az Ipoly Nógrádszakálnál is csak 2 cm-rel marad el a negatív rekord beállításától. A Sajó Felsőzsolcánál, valamint a Tisza Kisköre alsónál 5 cm-rel, a Bódva Szendrőnél és a Hernád Gesztelynél szintén csak 8 cm-rel van magasabban a legkisebb víz értékétől. De rendkívül alacsony a vízállás a Szamoson, a Zagyván és a Maroson is írja az Időkép. A következő napokban sem várható a folyók vízgyűjtőjén nagy területet érintő tartós, kiadós esőzés, csupán lokális jelleggel alakulhatnak ki záporok, zivatarok, melyek csak kis mértékben segíthetik a folyók vízszintjének emelését. Egyes folyószakaszokon így 20-50 cm-rel is megemelkedhet pár napra a vízállás, de nem minden folyó esetében lesz ez igaz. Utána viszont sajnos ismét nem várható jelentős utánpótlás csapadék szempontjából, így ismét visszatérhet a folyók vízszintje a rekordalacsony vízállás közelébe.

Címlapkép forrása: Időkép

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02