Aggódnak a szakemberek: nem a túl sok, a kevés víz az igazi baj Magyarországon

Aggódnak a szakemberek: nem a túl sok, a kevés víz az igazi baj Magyarországon

agrarszektor.hu
Aggasztóan sok hiányterületet tárt fel egy vízügyi szakmai konferencia. A szakemberek szerint a következményekkel pedig végre tettekkel kellene szembeszállni, nem pedig hangzatos szólamokkal. Mint kiderült, a Magyarországon tapasztalható vízhiánynak csak egyik oka a klímaváltozás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Váradi József, a Vízügyi Tudományos Tanács elnöke szerint Magyarországon a kevés víz problémája már ma is súlyosabb, mint a sok víz kezelésének kérdése. A szakember ezt egy, a témával kapcsolatban nemrég megrendezett konferencián jelentette ki. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője - Váradi Józseffel egyetértve - úgy fogalmazott, hogy az árvizeknél nagyobb károkat okozó aszályért nem csupán a klímaváltozás felelős. A szakember szerint a glasgow-i klímakonferencián a hiányosságok mellett több kérdésben hangzott el előremutató megállapítás is - írta meg az Infostart.

A vízkészletekkel való gazdálkodás képessége a fenntartható fejlesztés-fejlődés alapja. Ezt tényként támasztja alá, hogy a fenntartható fejlődés 17 célterülete közül a víz 15 célterület teljesítésének feltétele. A sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz hármas tématerülete az, amit a vízgazdálkodás terén meg kell tudnunk oldani

- jelentette ki Váradi József.

A Vízügyi Tudományos Tanács elnöke szerint többen is egyetérthetnek azzal a véleményével, mely szerint azért is nehezebb a kevés víz problémáját rendezni, mert az "sok kézben" van, míg a sok víz problémája megoldásának kulcsa egyben. A szakember elmondása alapján a küzdelem trendjeinek alakításában Magyarország éllovas, a magyar szakembereket nemzetközileg is elismerik. Most viszont már nem csupán intézkedési programokra lenne szükség, hanem végre meg is kellene valósítani őket.

A víz szűkösségével összefüggő problémákat sorolva a következőkre tért ki:

  • a Velencei-tó vízhiánya,
  • a folyók hajózhatósága,
  • a homokhátság élhetővé tétele,
  • a holtágak használati problémája,
  • a természet értékeinek veszélyeztetettsége,
  • a Balaton vízpótlása,
  • a Balaton-vízhez való hozzáférés kérdései,
  • a települési vízgondok,
  • a termálvíz túlhasználtságának félelmei,
  • valamint az öntözési lehetőségek korlátai.

Váradi József ezek mellett külön kiemelte a mezőgazdaság vízhiányát is. A szakember beszélt arról is, hogy az ajánlásaikat el fogják juttatni a döntéshozókhoz.

Láng István előadásában kifejtette, hogy az aszály miatt emberi életek közvetlenül nincsenek veszélyben, de a következményei ennek a jelenségnek a legnagyobbak és a legdrágábbak. A szakember szerint a számokat 30 éves távlatban már érdemes megnézni: kijelenthető, hogy a kifizetett aszálykárok értéke kétszerese az árvízkárokénak. Ezt valahogy nem vesszük észre, a fű alatt elmegy a magyar gazdaságban - mondta Láng István, hozzátéve, hiába folyik be sok víz Magyarországra, mégis egyre nagyobb területen nehezült meg a vízkészlet elérhetősége.

A vízhiány leggyakrabba emlegetett okai - így például klímaváltozás - mellett mások is vannak. Láng István elmondta, hogy az Alföld jelentős részén a vízkészlet azért érhető el nehezen, mert a kiskörei vízlépcső alatt a szabályozások nyomán olyan medersüllyedés történt, hogy annak sok helyen vízhiányos helyzet lett a következménye. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője hozzátette, hogy a klímaváltozás ott érhető tetten, hogy a folyók "karakterisztikája" megváltozik, "a szélsőségek mellett a középvízszint lesüllyed", miközben az öntözés iránti igény pedig jelentősen megnő.

Vannak olyan területek, ahol nem tudunk biztosítani öntözővizet, ezért volt az a konfliktus, hogy a kutakból, a talavízből próbálták megoldani az öntözési problémákat, ami viszont természetesen a vízkészletek rovására is megy

- jelentette ki Láng István.

A szakember kitért arra is, hogy a kiszáradással együtt az életterek is megváltoznak. A vízhiányokkal hosszabb távon számolva az, hogy védjük a természetet, önmagában még nem lesz elég, mert nem az a természet fog "visszajönni", amit akarunk. Ez elmondható több esetben is:

  • a gyalogakác árvízvédelmi problémákat okoz és nagy mértékben csökkenti a biodiverzitást,
  • a japán keserűfű átláthatatlan dzsungeleket képez a hullámtereken, ezzel okozva nagy problémákat.

Láng István a sík területen létesítendő víztározók problémájára is kitért, szerinte nem megfelelő mennyiségű vízutánpótlás esetén a tározókban lévő víz minősége romlik. A halastavakhoz sem nyúlt hozzá senki évtizedek óta, pedig a legtöbbjük árvízvédelmi céllal épült. Az elmúlt 40 évben óriási mértékben veszett el a tározási kapacitás - mutatott rá a szakember, példaként hozva fel azt a tényt, hogy 2019-ben egyetlen árvízben nyolc tározó-halastó szakadt át. A halastavak feltöltésével azok elveszítik árvíztározó szerepüket - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?