Fontos változás élesedett a Nébih-nél: ez rengeteg vizsgálatra hatással lesz a jövőben

Fontos változás élesedett a Nébih-nél: ez rengeteg vizsgálatra hatással lesz a jövőben

agrarszektor.hu
Sikeresen megújította és - a vízi mellett - szárazföldi szervezetekkel bővítette GLP engedélyét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vízélettani és ökotoxikológiai laboratórium részlege. A szakemberek többek között nem jelölés köteles gombaölő hatóanyagok együttes hatását vizsgálják kísérleteikben a méhmérgezések eddig nem ismert lehetséges kockázatainak felderítésére érdekében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A GLP (Good Laboratory Practice), azaz a Helyes Laboratóriumi Gyakorlat, a laboratóriumok működésének olyan szabálygyűjteménye, amely veszélyes anyagok, készítmények, gyógyszerek, növényvédő szerek, ipari és háztartási kemikáliák vizsgálatára vonatkozik. Ennek egyik területe a környezetvédelmi, ökotoxikológiai vizsgálatok vízi és szárazföldi szervezeteken, amelyek elengedhetetlenek a különböző veszélyes anyagok, így a növényvédő szerek engedélyezésében - olvasható a Nébih oldalán. Alapelveit a 42/2014 (VIII. 19.) EMMI rendelet tartalmazza, felügyelő hatósága az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

A Nébih laboratóriuma 1997 óta - a magyarországi bevezetésétől - működik a GLP elvek szerint, amelyet két, az utóbbi időben három évente kell megújítani.  Az eredetileg tavaly esedékes, de a koronavírus járvány miatt idén májusban lezajlott felülvizsgálat alapján a hivatal 2023. május 17-ig érvényes új bizonyítványán - a vízi mellett - már a szárazföldi szervezetek is szerepelnek.

A szakemberek korábban csak vízi szervezeteken - halakon, alacsonyabb rendű rákokon (Daphnia), algákon, ritkábban hínárnövényen és árvaszúnyogon - végeztek engedélyezéshez kapcsolódó vizsgálatokat. Idén megkezdték szárazföldi gerincteleneken - méheken - is a vizsgálatokra való felkészülést, hogy a gyakran nagy visszhangot kiváltó méhmérgezések értékeléséhez referencia kísérleteket végezhessenek. Az elmúlt évek értékeléseinek tapasztalatai alapján ugyanis az esetek egy részben olyan engedélyezett hatóanyagokat lehetett kimutatni a méhekből, melyek jelen tudásunk szerint nem okozhattak méhelhullást. A kísérletekben több, nem jelölés köteles gombaölő hatóanyag együttes hatását vizsgálják a szakemberek az eddig nem ismert lehetséges kockázatok felderítése érdekében. A kutatás során jelenleg az OMME által a hivatal egyik telephelyének kertjében kihelyezett és méhész által 7-10 naponta felügyelt kaptárral dolgoznak a laboratóriumi mérnökök, amely a későbbiekben akár tovább bővíthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58