Óriási siker: magyar fejlesztés oldhatja meg a világ egyik legnagyobb problémáját

Óriási siker: magyar fejlesztés oldhatja meg a világ egyik legnagyobb problémáját

agrarszektor.hu
A hulladék képződése, gyűjtése, hasznosítása, vagy ártalmatlanítása hatással van mindennapi életünkre és környezetünkre is. A körforgásos gazdaság szemléletének elterjedésével a hulladékra nem problémaként, hanem lehetőségként, alapanyagként tekinthetünk - hangsúlyozta az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Green Technológia Kft. szakmai napján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

László Tibor Zoltán a cég partnertalálkozóján kifejtette: mivel a hulladék, ezen belül is a műanyaghulladék képződését a jelen technológiai fejlettségünk szintjén megszüntetni nem tudjuk, arra kell törekednünk, hogy annak negatív hatását ellensúlyozzuk. Alapanyagból van bőven,-hazánkban a mezőgazdasági termelők jelentős mennyiségben használnak különböző műanyag fóliákat a növénytermesztés és az állattartás során - olvasható az Agrárminisztérium közleményében. Ennek következtében évente nagyjából 10 ezer tonna mezőgazdasági fóliahulladék képződik. Eddig nem volt lehetőség ezek gazdaságos begyűjtésére, újrafeldolgozására vagy ártalmatlanítására. Mivel a megoldásra nem várhattunk tovább, ezért a kormány tavaly 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a fóliahulladék szakszerű gyűjtési rendszerének kialakításához.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kormányzati támogatásnak és a Jager Csoport által kifejlesztett technológiának köszönhetően, mostantól fenntartható technológiával végzik a mezőgazdasági fóliahulladék újrafeldolgozását. A szabadalmaztatott technológia által előállított száraz agglomerátum környezetbarát-termék védjeggyel ellátott alapanyag, melyből kiváló, a mezőgazdaságban rendszeresen használatos termékeket lehet előállítani   

- mondta a helyettes államtitkár.

A mezőgazdasági fóliahulladék szakszerű gyűjtéséhez száz darab speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki idén az országban - fogalmazott a Green Technológia Kft. ügyvezetője. Nagy Lajos elmondta még, hogy a konténerekbe a gazdaságok mellett hobbikertészek is díjmentesen elvihetik a termesztés során képződött műanyaghulladékukat. Az így begyűjtött hulladékból a Csatári Plast Kft. által kifejlesztetett technológiával száraz agglomerátumot készítenek, majd a mezőgazdaságban és az iparban is használható termékeket gyártanak, úgy mint csepegtető szalag, műanyag vödrök, rekeszek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02