Hiánypótló fejlesztés: így vizsgálhatják mostantól a magyar vizeket a kutatók

Hiánypótló fejlesztés: így vizsgálhatják mostantól a magyar vizeket a kutatók

agrarszektor.hu
531,3 millió Ft vissza nem térítendő támogatással fejlesztett innovatív vízanalitikai mérőműszer-családot a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) által vezetett konzorcium. A Nemzeti versenyképességi és kiválósági program keretében megvalósult fejlesztés egyebek között a felszíni vizeink szennyezettségi állapotának pontosabb nyomon követését teszi lehetővé.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az új eszközrendszer révén komplex módon, fő paramétereit tekintve in situ minősíthető és monitorozható a természetes és mesterséges vizek minősége. A projekt vezetője, Dr. Székács András, a MATE Környezettudományi Intézetének kutatója elmagyarázta, hogy a négyéves futamidejű AQUAFLUOSENSE projekt keretében fejlesztett műszercsalád újdonságtartalmát a közvetlen és immunfluoreszcencián alapuló mérési elvek és technikák, valamint az optikai és a lézeres spektroszkópia együttes, moduláris alkalmazása adja. A rendszer egyes mintavevő eszközei élővizekben is alkalmazhatók, a vizsgált vizes élőhely ökológiai jellegzetességeihez adaptálhatók, valamint az egyes monitorozási pontokon jelentkező célfeladatokra egyedileg konfigurálhatók - ismertette Dr. Székács András.

A 2021 februárjában lezárult projekt révén olyan módszertani fejlesztés valósult meg, amelyben a gerjesztéses fluoreszcencia mérésével a legfontosabb vízkémiai alapparaméterek és egyes szerves mikroszennyezők jelenléte egyetlen mérési eljárásban párhuzamosan mérhetők. Az új műszercsaláddal lehetővé válik a kérdéses szennyezők mérését optimálisan megvalósító monitorozó eljárás gyors telepítése és üzemeltetése - egy konkrét vízminőségi probléma vagy katasztrófahelyzet kialakulása esetén is.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával az NKFI Alapból megvalósuló projekt konzorciális kereteiben a MATE Környezettudományi Intézete, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Atomfizika Tanszéke, az Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézete, az Izotóp Intézet Kft., valamint az Optimal Optik Kft. vett részt. A négyéves futamidejű projekt megvalósítása 2021 februárjában fejeződött be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02