Kongatják a vészharangot: ezeket a fajokat fenyegeti a legjobban a klímaváltozás

Kongatják a vészharangot: ezeket a fajokat fenyegeti a legjobban a klímaváltozás

MTI
A globális felmelegedés különösen nagy fenyegetést jelent a gazdag élővilágú régiókra, azokon belül is a csak ott honos fajokra, például a himalájai hópárducokra, a madagaszkári makikra vagy afrikai erdei elefántokra - kongatták meg kutatók a vészharangot a Biological Conservation című tudományos folyóiratban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kutatás szerint a klímaválság a csak egyes régiókban honos fajokat háromszor jobban fenyegeti kihalással, mint a széles körben elterjedt fajokat, sőt tízszer jobban, mint az invazív fajokat. A klímaváltozás olyan területeket fenyeget, amelyeken sehol másutt nem megtalálható fajok élnek.

E fajok örökre való elvesztésének veszélyét több mint tízszeresére növeli, ha nem válnak valóra a 2015-ös párizsi klímaegyezmény célkitűzései

- figyelmeztetett Stella Manes, a pénteken publikált tanulmány vezetőszerzője, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem kutatója.

A kutatásban 8 ezer faj túlélési kilátásait vizsgálták mintegy 300 különösen sokszínű élővilágú régióban. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a hegyvidéki régiókban honos fajok 84%-át, egyes szigeteken az őshonos fajok akár 100%-át is fenyegetheti a kihalás, ha az iparosodás előtti szinthez képest 3 Celsius-fokkal emelkedik a Föld átlaghőmérséklete.

Nem lehet abban reménykedni, hogy a fajokban gazdag régiók menedékként szolgálnak egy melegebbé váló világban, a veszélyeztetett fajok nem tudnak csak úgy áttelepülni kedvezőbb környezetbe

- állapította meg a tanulmány társszerzője, Mark Costello, az Aucklandi Egyetem munkatársa.

A globális hőmérséklet már eddig 1 Celsius-fokkal emelkedett az iparosodás előtti szinthez képest, és egyes kutatók attól tartanak, hogy az évszázad végéig a három Celsius-fokot is elérheti a felmelegedés. A most publikált kutatás szerzői hangsúlyozzák, hogy a kihalás fenyegette fajok esetében minden tizedfok számít.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény aláírói azt vállalták, hogy legfeljebb 2 Celsius-fokkal engedik emelkedni a Föld hőmérsékletét az iparosítás előtti szinthez képest, sőt lehetőleg 1,5 Celsius-fokban korlátozzák. Az egyezményben vállalt célok betartására azonban semmi sem kötelezi a világ országait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?