Itt a jelentés: sokkoló számok láttak napvilágot az ipari mezőgazdaságról

Itt a jelentés: sokkoló számok láttak napvilágot az ipari mezőgazdaságról

agrarszektor.hu
Azt régóta lehet tudni, hogy az ipari mezőgazdaság felelős leginkább az erdőirtásokért, ám a nemzetközi nonprofit elemzőintézet, World Resources Institute (WRI) most még alaposabban megvizsgálta, hogy a mezőgazdasági ágazatokon belül mi hajtja legjobban az erdők pusztítását.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A WRI 2000 és 2015 között készült műholdképek alapján vizsgálta az erdők visszaszorítását, és a mezőgazdasági szektor térnyerését. Azt találták, hogy hétféle termék összesen két németországnyi, azaz 72 millió hektárnyi erdőpusztításért felelős. Az első helyen a szarvasmarhák tenyésztése áll, ami az összes regisztrált erdőirtás 16%-áért, több mint 45 millió hektárért felelős. Ez nagyjából egy Svédország-méretű területet jelent, írta meg a 444.hu a WRI és a Quartz információi alapján.

A második ok a pálmaolaj, emiatt 10,5 millió hektárnyi erdőt vágtak ki 2000 óta, míg a harmadik a szója, 7,9 millió hektárral. A hét legfelkapottabb árucikk felel az erdőirtások 57%-áért. A kutatásban kitértek arra is, hogy az erdők visszaszorítása egyes régiókat sokkal jobban érint, és a legtöbb erdőirtás főleg a trópusok környékén zajlott. Dél-Amerikában a marhatartás és a szója volt a legfőbb okozó, míg Afrikában és Ázsiában a pálmaolaj, illetve a kakaóbab. Különösen rossz a helyzet az Amazonas-medencében, amit az elmúlt évek rekord méretű erdőtüzei is mutattak.

A WRI elemzése szerint akadnak jó hírek is: a pálmaolaj és a szója miatt visszaszoruló erdők aránya csökken a kétezres évek végén lévő csúcs óta. Emögött az elemzés szerint az alacsonyabb felvásárlási árak, a szigorúbb helyi törvények és a vállalatokra nehezedő nyomás miatt véghez vitt változások állhatnak.

Ugyanakkor a Quartz-nak nyilatkozó környezetvédelmi elemző, Rachael Garrett szerint egyelőre kevéssé sikerült elérni eredményeket a brazil marhatartásban. Egyrészt mert a legeltetett marhákat könnyebb mozgatni, mint ha egy ültetett terményről lenne szó, ezért nehezebb is összekötni az illegális erdőirtást elkövetőket a cselekedetükkel. Másrészt a brazil marhák húsának mindössze 25%-át exportálják csak, ezért a nemzetközi nyomás sem érinti annyira érzékenyen a húsipart.

A Quartz cikke szerint a nemzetközi hangulat így is változóban van: nemrég 500 jelentősebb élelmiszeripari cég, kereskedők és feldolgozók álltak be egy kezdeményezés mögé, ami olyan tenyésztőket támogat, akik nem irtanak erdőt a tevékenységük során.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02