Nagy lépés: megújult a mezőgazdasági fóliahulladék gyűjtése Magyarországon

Nagy lépés: megújult a mezőgazdasági fóliahulladék gyűjtése Magyarországon

MTI
A mezőgazdasági fóliahulladék szakszerű gyűjtéséhez száz darab speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki az országban az idei év első felében - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Lébényben, a Green Technológia Kft. telephelyén tartott sajtótájékoztatón.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István hozzátette, hogy a gyűjtéshez a kormány tavaly 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. A tárcavezető ismertette: Magyarországon a mezőgazdaságban évente mintegy tízezer tonna fóliahulladék képződik. Ezek gyűjtésével csökken az illegális lerakások és égetések száma, így a fóliahulladék környezetre és emberi egészségre gyakorolt hatása is - mondta, hozzátéve, hogy így jelentős előrelépést lehet elérni a levegő-tisztaság védelem terén is.

Az agrárminiszter kitért arra is, hogy a kormány terve a következő évekre az, hogy a begyűjtést és a feldolgozást az egész ország területére kiterjesszék, mert a rendszer a lakosságot, a mezőgazdasági ágazatot, a vállalkozói szektort és a hulladékgazdálkodási szakpolitika céljait is szolgálja, úgy, hogy összhangban van a körforgásos gazdasági modellel is. Nagy István beszélt arról is, hogy a Green Technológia Kft. lébényi telephelyén a Csatári Plast Kft. által kifejlesztetett technológiát alkalmazva indult el a fóliahulladékok és egyéb, a mezőgazdaságban szükségszerűen keletkező műanyaghulladékok gyűjtése, feldolgozása és újrahasznosítása.

Nagy István agrárminiszter (b) és Nagy Lajos, a Green Technológia Kft. ügyvezetője (j) (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Nagy Lajos, a mosonmagyaróvári székhelyű Green Technológia Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta, hogy a lébényi telephelyen a Kisalföldön létesítendő 15 gyűjtőpontról szeretnék a fóliahulladékot és egyéb műanyag hulladékot begyűjteni. Azokból a Csatári Plast Kft. által kifejlesztetett technológiával száraz agglomerátumot készítenek, majd a mezőgazdaságban és az iparban is használható termékeket gyártanak, úgy mint álláskönnyítő lapot, zajvédő lapot, gyeprácsot, rézsűtartó hálózatokat, vödröket, zöldségesládákat és dobozokat.

A lébényi telephelyen évente kezdetben mintegy 800 tonna műanyaghulladékot szeretnének feldolgozni, a továbbiakban pedig 1200 tonnát

- mondta Nagy Lajos.

A tulajdonos-ügyvezető kitért arra is, hogy a gazdák a gyűjtőpontokon ingyen tehetik le a műanyaghulladékot, amelyről igazolást is kapnak. A nyilvános céginformációs adatok szerint a Green Technológia Kft. tavaly 192 millió forint árbevételt ért el, 292 millió forinttal kevesebbet, mint 2018-ban. Adózott eredménye 48 millió forint volt, 227 millió forinttal kevesebb, mint az előző évben.

(A cikkben szereplő képek az MTI/Krizsán Csaba tulajdonát képzik.)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02