Megdöbbentő! Ki nem találnád, miből készült ez a gigantikus tehén

A múlt és a jelen találkozása látható az angliai Somerset megyében, ahol Mendip Hills lankáin egy rendhagyó tájművész installáció készült. A hatalmas tehenet ábrázoló dombrajzot az organikus gazdálkodásnak, valamint a Yeo Valley nevű vállalkozás 25 éves fennállásának tiszteletére készítette el egy 12 fős művészcsapat. Az installáció érdekessége, hogy teljes egészében trágyából készült.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világon hagyománya van a geoglifák, vagyis a hatalmas méretű, a felszíni rétegek átmozgatásával készített ábrák készítésének. Ilyenek például a perui Nazca-vonalak, vagy a híres angliai dombrajzok Westburyi Fehér ló, az Uffingtoni Fehér ló, vagy a Wilmingtoni Hosszú Ember. Ezeknek közös jellemzője, hogy nem tudjuk, kik és mi célból hozták őket létre, és hogy csak a megfelelő távolságból vagy magasságból értelmezhetőek. Modern megfelelőik a magyarra tájművészetnek fordított land art installációk. Ezek már gyakran egyértelmű céllal készülnek, ami egyebek mellett lehet reklám, játék vagy megemlékezés.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Most ezt a módszert választotta egy csapat angol művész, hogy Somerset megyei Blagdon közelében egy hatalmas, 70 méter széles, 50 méter magas dombrajzot készítsenek el. Az elkészült műalkotás egyszerre ötvözi magában a régi geoglifák egyszerűségét és minimalizmusra törekvését, valamint a modern tájművész installációk provokatív, humoros és gondolatébresztő vonásait. Az alkotás ugyanis, egy hétköznapi tehenet ábrázol, és teljes egészében trágyából, mégpedig tehéntrágyából készült. Egészen pontosan 3 ezer vödör tehéntrágyából, árulta el Heather Jane Wallace, az installációt létrehozó művészcsoport egyik tagja.

Mint kiderült, az installációt a dombtetőn található Yeo Valley organikus gazdálkodással foglalkozó, családi irányítású vállalat rendelte meg, 25 éves fennállásának emlékére. Sarah Mead, a vállalkozás egyik tagja elárulta, hogy az installációhoz a Yeo Valley saját teheneinek trágyáját használták a művészek. Az alkotás komoly üzenetet is hordoz, méghozzá azt, hogy az organikus gazdálkodás a természetes környezetért van, nem pedig ellene, árulta el Sarah Mead. Az organikus gazdálkodás segít a klímaváltozás mérséklésében is, ugyanis az egészséges talaj képes megkötni a légkörbe került szénvegyületeket.

Heather Janes Wallace azt is elmondta, hogy nagyon megerőltető volt a meredek domboldalon felcipelni azt a rengeteg vödörnyi trágyát. Az is okozott némi nehézséget, hogy felmérjék, milyen arányokkal dolgozhatnak, a művészek ugyanis hamar rájöttek, hogy a finomabb részletek, mint például a szempillák kidolgozására egyszerűen nem lesz módjuk. Az óriástehén azonban nem marad örökre a táj része. Mivel trágyából készült, idővel el fog tűnni a domboldalról, de a művészek és a Yeo Valley szerint épp ez volt a céljuk az installációval.

(A hír eredeti nyelven a Yeovil Express oldalán olvasható el.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?