Elszálltak a termőföldárak Európában és Magyarországon

agrarszektor.hu
Ha azt gondoltuk, hogy az állami földárverések megdrágították a magyar földet, messze járunk az igazságtól. Uniós szinten még így is a mezőny végén kullogunk. A hollandoknak viszont egyre forróbb lehet a talpuk alatt a föld.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Eurostat nyilvántartása szerint átlagosan Hollandiábana legdrágább a föld - nem csoda, tekintve a kis ország hatalmas mezőgazdasági teljesítményét és földhiányát. 2016-ban 63 ezer eurót (19,5 millió forintot) kellett leszurkolnia egyetlen hektárért annak, aki itt akart szántóföldhöz jutni. Mégis a legmagasabb árat egy olasz régióban érte el ez az alapvető termelőeszköz: Liguria tartományban átlagosan 108 ezer eurót (33,5 millió forintot) ért egyetlen hektárnyi terület!

Romániában lehet a leggazdaságosabban szántóhoz jutni, átlagosan mindössze 1958 eurót (607 ezer forintot) ért egy hektár 2016-ban. Regionális szinten viszont akadt ennél olcsóbb térség is: Bulgária Yugozapaden nevű részében már 1165 euró (361 ezer forint) ellenében megvásárolható volt a termőföld. A rendelkezésre álló adatok szerint a legnagyobb földdrágulást 2011. és 2016. között Csehországban (az árak triplázódása), Litvániában, Észtországban, Lettországban és Magyarországon (az árak duplázódása) tapasztalták. Nálunk az állami földárveréseknek volt köszönhető ez a gyors folyamat.

A földbérleti díjakban is hasonló tendenciákat látni. Hollandiában az éves díj átlagosan 791 euróra (245 ezer forintra) rúg hektáronként, ezen belül is Flevoland tartományban a legmagasabb egész Európában (1536 euró/ha/év, azaz 476 ezer forint). A legolcsóbban Lettországban lehet egy hektárt bérelni, mindössze 46 euróért (14 ezer forintért) éves szinten. De ennél is akadnak olcsóbb régiók az unióban: a földművelésre kevéssé alkalmas Svédország két körzetében is megelégszenek a tulajdonosok egy 28 eurós (8700 forintos)  éves bérleti díjjal.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?