Hatalmasat dobtak a földpiacon az állami földárverések

agrarszektor.hu
Kiugró áremelkedést hoztak az állami árverések a hazai termőföldpiacon, mivel egy év alatt átlagosan 40 százalékkal nőttek az árak. Az országos átlag hektáronként 1,4 millió forint, de Tolnában és Hajdú-Biharban már kétmillió forint fölött van egy hektár termőföld ára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hozzávetőlegesen 200 milliárd forint hitelállomány-növekedést okoztak az állami földárverések, és a forrásokat az állami hitelprogram mellett a kereskedelmi bankok is folyósították - derül ki az Erste Bank közleményéből. A bank Agrár Kompetencia Központja Agrárhorizont nevű kiadványt jelentetett meg, amelyet a most zajló XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra adott ki.

Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Tényleg felpörögnek a támogatási döntések? Merre tart a hazai húsipar? Hogyan lesz nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeriparunk? Álom vagy valóság a versenyképes állattenyésztés? Hogyan szabadulhatunk meg az import GMO-s szójától? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Tavaly és az idén élénkítette a hazai termőföldforgalmat, hogy az állam a "Földet a gazdáknak!" programban 203 ezer hektár földet értékesített 270 milliárd forint értében. Hollósi Dávid, az Agrár Kompetencia Központ vezetője szerint az adatok azt mutatják, hogy felértékelődött a termőföld, a regionális eltérések azonban kiugróan nagyok voltak.

Az árverések adatainak a feldolgozásából az derült ki, hogy átlagosan 40 százalékos volt a földárnövekedés a 2015-ös adatokhoz képest. A legnagyobb árugrás Tolnában volt, ott átlagosan 92 százalékkal nőttek az árak, míg Pest megyében 65, Hajdú-Biharban pedig 62 százalékkal. Ezzel szemben Nógrádban 7 és még Fejér megyében is csak 17 százalékos volt az emelkedés.

Az Erste Bank szerint az árugrás nyomán Tolnában 2,25 millió forintra nőtt egy hektár termőföld átlagára, Hajdú-Biharban pedig 2,1 millióra. Alig marad el tőlük Győr-Sopron megye 1,93 millió forintos átlagárával. A sor végén Nógrád áll 700 ezer forinttal, míg Borsod-Abaúj-Zemplénben 840 ezer volt ez az összeg.

A földrajzi árkülönbségekben szerepet játszik a regionális földminőség is. Hollósi Dávid szerint a gyengébb és jobb minőségű földek között átlagban hektáronként 500-700 ezer forint árkülönbség tapasztalható. Ma már aranykoronánként 40-50 ezer forinttal többet kell fizetnie a vevőnek a jobb földért, mint 2015-ben.

A vevők díjazzák az egybefüggő területeket, 50 hektár felett már érvényesül a táblaméret hatása, ami 25 százalékos ártöbbletet jelent a kisebb táblákhoz képest. A kiugró áremelkedésben az is szerepet játszhatott, hogy az új tulajdonosok kedvező kamatozású és futamidejű hitelekből tudták finanszírozni a termőföld-vásárlásaikat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?