Megint Csányi az, aki a legnagyobb nyertes lehet

agrarszektor.hu
Hatalmas lobbizás indulhat meg mostantól annak érdekében, mely agrárcégeket nyilvánítson mintagazdaságokká a kormány. A mintagazdasági státus ugyanis nemcsak azzal járna, hogy az általuk használt állami termőföldeket nem adnák el, hanem azzal is, hogy azokon a hatályos földbérleti szerződések lejártáig a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) nem emelheti a bérleti díjakat. Az elárverezett állami földek bérlőivel szemben ugyanakkor jelentős díjemelést hajthatnak végre az új földműves tulajdonosok, ha a parlament megszavazza Győrffy Balázs fideszes képviselő napokban benyújtott parlamenti törvénymódosítási javaslatát, amely a díjemelések elfogadására kényszerítené az eddig nagyon keveset fizető bérlőket. Az új helyzet egyik legnagyobb haszonélvezője Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató lehet, mivel már korábban eldőlt, hogy két nagy mezőgazdasági cégét - a Bólyi Zrt.-t és a Dalmand Zrt.-t - mindenképp mintagazdasággá minősíti a kormány, így állami földjeik bérleti díjai nem növekedhetnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Átértékeli az agrár-mintagazdaságok jelentőségét a tulajdonosok szempontjából az a törvénymódosítási javaslat, amelyet a napokban nyújtott be a parlamenthez Győrffy Balázs fideszes képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Az indítvány arra irányul, hogy az állami földárveréseken nyertes új földműves tulajdonosok emelhessék a bérleti díjakat azokon a megvett területeken, amelyekért a jelenlegi bérlők eddig - az államnak - irreálisan keveset fizettek.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

Az új szabályozás egyik lényeges eleme lenne, hogy a díjemeléseket akkor lehetne kezdeményezni, ha a földterületeken tulajdonosváltás történik. Éppen ez a helyzet alakul ki az árverések után, amikor az értékesített földeknél az állam helyébe földművesek lépnek új tulajdonosként. Ők a megvett területeket addig - sokszor évtizedekig - nem vehetik birtokba, amíg az állammal korábban kötött, hatályos földhasználati szerződések le nem járnak, de a Győrffy-féle javaslat parlamenti elfogadásával a piacihoz igazodó bérleti díjakat követelhetnének a bérlőktől a szerződésekben ma szereplő, sokszor nagyon alacsony összegek helyett.

E szempontból védett státust élveznének viszont azok a területek, amelyeket az állam nem ad el. Itt ugyanis nem lesz tulajdonosváltás, vagyis a vagyonkezelést végző NFA a hatályos szerződések bérleti díjait e földeken egyoldalúan nem emelheti. Vagyis azok a földhasználók, akik olyan állami földeket művelnek, amelyeket nem értékesítenek, továbbra is annyi bérleti díjat fizetnek majd, mint eddig.

Itt válik különösen lényegessé, mely agrárcégeket minősít majd mintagazdásokká a kormány. Az általuk használt területeket ugyanis nem árverezik el, hanem állami tulajdonban maradnak. Így e vállalatok egyrészt megőrzik azt a lehetőséget, hogy később - ha például az Európai Unió a földvásárlásból ma kizárt jogi személyek földvételének engedélyezését Magyarországra kényszeríti - e területeket esetleg meg is vehetik. Másrészt rövidtávon nem kell számítaniuk arra, hogy használt állami földjeikért jóval többet kelljen fizetniük.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban jelentette be, hogy a mintagazdaságok részletes szabályozásáról szóló kormányrendelet várhatóan e héten jelenik meg. Az már korábban kiderült, hogy a kabinet állami mintagazdaságokat hoz létre a bábolnai, a mezőhegyesi és a szilvásváradi ménesekből. Másik lehetőségként pedig olyan - piaci alapon működő - cégeket kíván mintagazdaságokká minősíteni, amelyek a termelést, a feldolgozás és az értékesítést átfogó agrárintegrációkat tartanak fenn.

Ilyen alapon vált már korábban nyilvánvalóvá, hogy a kormány mintagazdasággá minősíti a Baranya megyei Bólyi Zrt.-t és a Tolna megyei Dalmand Zrt.-t, amelyek Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató nagy mezőgazdasági érdekeltségeihez tartoznak. E két cég a Csányi-tulajdonban lévő Bonafarm-csoport része, amely a kormány szerint mintagazdasági integrációt valósít meg. Ennek tudható be, hogy a kabinet a Csányi-féle agrárcégekkel - így a Bólyi Zrt.-vel és a Dalmand Zrt.-vel - stratégiai együttműködési megállapodást kötött, mivel a vállalatokat összefogó Bonafarm-csoport termékpálya szintű és széles körű agrárintegrációt valósít meg.

Korábbi információk szerint a Csányi-csoport mintegy 28 ezer hektár területet művel, amelynek jelentős része - állami termőföldként - a Bólyi Zrt. és a Dalmand Zrt. használatában lehet, és ezeket az NFA most nem adja el. Egyelőre nem tudni, hogy ezekre pontosan milyen bérleti időszakok és díjak vannak érvényben, de az tény, hogy a mintagazdasági státus elérésével a területeket a két vállalat nem csak biztonságban érezheti, hanem ezeken a szerződések lejártáig a bérleti díjak emelésére sem kell számítania.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?