Virágos kőris

A virágos kőris a száraz tölgyesek, bokorerdők cserjéje vagy középmagas fája. A molyhostölgyes bokorerdők egyik fontos fafaja. 2018-ban az év fájának választották.

A virágos kőris jellemzői

A virágos kőris a bokorerdők, mészkedvelő tölgyesek faja. Fény- és melegigényes, illetve baziklin, tehát mészkedvelő és xerofil (szárazságtűrő). Fontos fafajunk, a területaránya 0,6%. A virágos kőris alacsony termetű fa, magassága általában nem haladja meg a 8 métert. Törzse rövid, sima, szürke, görbe, erősen ágas, rügyei ezüstszürkék (gyakran kissé vörhenyesek) Elterjedésének északi határát középhegységeinkben éri el. Középhegységeink déli kitettségű lejtőin fordulhat elő, de különösen gyakori a Vértesben. Nagyon melegigényes faj és a szárazságot jól tűri. A virágos kőris kizárólag többletvízhatástól független termőhelyen él. Leginkább a sekély termőrétegű, száraz, sziklás, köves talajokon fordul elő. Állományai főként mészkövön és dolomiton állnak, de savanyú kőzeten is megtelepszik.

A virágos kőris fényigényét tekintve fiatalon még árnytűrő, később lesz fényigényes. A virágok dús bugában, lombfakadás után jelennek meg. A virágtakaró nem hiányzik, a négy szirom világossárga vagy fehéres (innét származik a faj magyar neve). A virágos kőris virágzása április-júniusban van. A virágos kőris alkalmas utca- vagy parkfásításra is, mely szintén annak köszönhető, hogy jól bírja a szárazságot, amire szüksége is van a városokban, ahol a forró nyarakon a beton és az aszfalt ontja magából a meleget. Ezért a magyar kertészek is több dekoratív fajtáját nemesítették már ki.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.