Terményszárító

A terményszárítók a szemestermények betakarítás utáni megfelelő tárolására szolgáló berendezések. Ezek fixen telepített, jellemzően nagy energiaigényű eszközök.

A terményszárító berendezések a szemestermények betakarítás utáni, a termény megfelelő minőségben való betárolására szolgálnak. A gabonafélék, illetve az egyes hüvelyes növények és olajos magvak termésének kielégítő szárítása, kezelése rendívül lényeges lépés a termény életciklusában, legyen szó akár az élelmiszercélú, akár az állattenyésztésben takarmánycélú felhasználásról.

A gabonák szárítása, a tulajdonképpeni nedvességelvonás jellemzően meleg levegő és a megfelelő szellőztetés kombinációjával történik. Bizonyos szemestermények esetében különösen fontos a megfelelő nedvességszint elérése, mert ellenkező esetben a termény berohad, bepenészedik. A szárítás nélkül ezeket a terményeket nem igazán lehetne betárolni és a későbbi felhasználásuk szempontjából is ideális az alacsonyabb nedvességtartalom biztosítása.

A nagyobb teljesítményű terményszárító berendezések szinte kivétel nélkül fix telepítésű, épített eszközök. A kisebb teljesítménykategóriában ugyanakkor léteznek mobil terményszárító berendezések is. A terményszárítók fűtése többféle energiaforrás segítségével is megoldható, léteznek elektromos áram, gázolaj, földgáz, PB gáz tüzelésű megoldások is. A terményszárítók alapvetően nagy energiaigényű berendezések, hiszen a megfelelő hőmérsékletű meleg levegő előállítása mellett gondoskodni kell a megfelelő légtechnikáról és a termény mozgatásáról is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.