Talajmaró

A talajmaró gépek széles körben használatosak a mezőgazdaságban. Ezek jellemzően a szántóföldi növények sorközeinek gyommentesítésére szolgálnak, valamint talajlazításra.

A talajmaró gépeket nagyon széles körben használják a mezőgazdaságban. Ezek a berendezések nemcsak a szántóföldi növénytermesztés során fontosak, hanem a gyümölcsösök és a szőlőültetvények sorközeinek gyommentesítésére, valamint a talaj lazítására is előszeretettel alkalmazzák őket.

A talajmaró lényege tulajdonképpen egy hajtott tengely, egy késekkel felszerelt rotoregység, amely a talajból egységnyi mélységű szeleteket mar ki a gép folyamatos előrehaladása során. Az így kimart talajdarabok a talajmaró burkolatának nekiütközve széttöredeznek, ezáltal létrehozva egy laza, rögmentes talajréteget a gép elhaladása mögötti földsávon. A talajmarók munkaszélessége igen széles skálán mozoghat, az egészen keskeny kivitelű sorközművelésre szolgáló gépektől kezdve egészen széles, akár 4-5 méteres kivitelben is léteznek talajmaró berendezések. A talajmaró gépeket önálló talajművelésre vagy más géppel összekapcsolva (például vetőgép), valamilyen kombinációban is használják. A talajmarókat szokták rotakapának is nevezni.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.