Szőlő soraljművelő

A soraljművelő gépek szőlészeti gazdálkodásban a tőkék közötti terület gondozására valók. Ezeket a gépeket jellemzően valamilyen erőgép hidraulikus rendszerére kell csatlakoztatni.

A soraljművelő gépeket a szőlőművelésben a tőkék közötti terület gondozására használják. A növények közötti rész gyommentesítése, gondozása nehézkes, hiszen a hagyományos vontatott jellegű sorközművelő gépek munkaszélessége nem teszi lehetővé a jóval keskenyebb és irányában is merőleges tőkeközök gazmentesítését és tisztán tartását, ezért ennek a feladatnak az ellátására speciális géptípust fejlesztettek, a soraljművelőket vagy más néven tőközművelőket.

Ennek a géptípusnak vannak: tárcsás, kapás, ujjas, pálcás változatai, sőt, alternatív géptípusként oldalazó talajmarókat is használnak a tőközök művelésére. A soraljművelő fejek működtetése általában valamilyen erőgép hidraulikus rendszerének segítségével történik. Léteznek olyan megoldások is, ahol a soraljak és a sorközök művelése egy menetben történhet, mivel az adott célgép mindkét feladat ellátására fel van készítve, az ilyen gépek professzionális szőlészeti és ültetvény sorköz- és soraljművelő eszköznek tekinthetőek, míg más esetekben a törzstisztító funkciót építik egybe a soraljművelést lehetővé tévő eszközzel.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.