Rövidszőrű magyar vizsla

A rövidszőrű magyar vizsla világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkutya. Legközelebbi rokona a drótszőrű magyar vizsla.

A rövidszőrű magyar vizsla, vagy ismertebb nevén a magyar vizsla egy univerzális vadászkutya, amely képes minden felmerülő feladatot ellátni a vadászat során. Emellett, emberközpontúsága miatt családi kutyának is kiváló, noha erős hajlama van a kajlaságra.

A rövidszőrű magyar vizsla megjelenése

A középnagy méretű magyar vizslákra jellemző az elegáns megjelenés, a könnyed felépítés és a harmonikus mozgás. A vizslakölyköknek a szeme általában kék, de később barnára vált. Testalkata szikár, a szépség és erő harmóniáját tükrözi. A rövid szőrű vizsla zsemleszínű szőrzete alig kíván gondozást. A lakásban tartott példányok szőre egész évben hullik, ezért rendszeres kefélést igényel.

A rövidszőrű magyar vizsla jelleme

A rövidszőrű magyar vizsla a fajta tagjai közül a legsokoldalúbbnak tartott változat, amely egyedül végzi el a pointerek, szetterek és a többi vadászkutya munkáját, szóval igazi mindenes, amely helyt tud állni vízen, mezőn, erdőben is. Kiváló a szaglásuk, a levegőben terjedő szagokat persze a körülményektől függően, mint például páratartalom, szélerősség, hőmérséklet akár 150 méterről is megérzik. Az elejtett vadat készségesen a gazdájuk elé viszik.

A rövid szőrű magyar vizsla nemcsak vadászkutya, hanem a család kedvence és a gyerekek játszópajtása is, hiszen intelligenciája, alkalmazkodóképessége minderre alkalmassá teszi. Rendkívül könnyen tanítható, de házőrzőnek nem alkalmas: a besurranót éppúgy körülrajongja, mint a közeli barátot. A drótszőrű magyar vizslával szemben a rövid szőrű inkább alkalmas lakásban tartásra, de fontos észben tartani, hogy télen a rövid szőrzete nem mindig nyújt megfelelő védelmet a metsző hideg ellen.

A rövidszőrű magyar vizsla a tökéletes házikedvenc lehet az aktív életet élő emberek számára. Egyetlen hátránya kajlasága, és olykor túlzott szeretetigénye, ami megnyilvánulhat korai ébresztés, fejjel való fellökés, vagy felugrálás formájában. A fajta egyedei könnyen megtaníthatóak sportágakra, pl. teniszre, labdarúgásra, és egyéb, főleg labdajátékokra.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.