2023. szeptember 28. csütörtök Vencel

Pótkocsi

A pótkocsi a mezőgazdaságban széles körben használatos, logisztikai és szállítási feladatok ellátására szolgáló gépeket jelenti. Ezeket mindig valamilyen járművel kell vontatni.

A pótkocsi a mezőgazdaságban oly széles körben használt, logisztikai-szállítási feladatok ellátására szolgáló, különféle felépítményű járműveket takarja. A pótkocsik (és az utánfutók) közös tulajdonsága, hogy önmagukban mozgásra képtelenek, vontatásuk valamilyen járművel vagy erőgéppel, például traktorral történik. A két kategória között a legfőbb különbség azok méretéből fakad: a nagyobb méretű felépítménnyel rendelkező szerelvényeket pótkocsinak nevezik, míg a kisebbekre gyakran utánfutó névvel hivatkoznak.

A pótkocsik körében vannak egy- és többtengelyes modellek. A tengelyek számát elsősorban ezek hossza, továbbá terhelhetőségük határozza meg. A pótkocsik mezőgazdasági célú felhasználása igen sokrétű lehet, ugyanakkor leggyakrabban talán különféle ömlesztett áruk, például termények szállítására használják őket. A különféle szállítási céloknak való megfelelés jegyében különféle kivitelű és felépítésű pótkocsik vannak forgalomban, így léteznek billenős pótkocsik, félpótkocsik, fixes pótkocsik, letoló pótkocsik, szippantó vagy tartálykocsik, konténerszállítók és más egyéb pótkocsik is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!